ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Autorităţile au depistat mai multe cazuri de comercializare a produselor neconforme

09:17 | 02.08.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 2 aug. /MOLDPRES/. Inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), în perioada 23-29 iulie, au  efectuat 163 controale oficiale. Cele mai multe încălcări depistate țin de comercializarea produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat, transmite MOLDPRES.

În urma controalelor, au fost emise 38 de prescripţii, au fost întocmite 15 procese-verbale cu privire la contravenţie, fiind suspendate şapte activități. Totodată, au fost retrase din comerţ 38,78 kg de produse de origine animală şi non-animală.

Au fost depistate mai multe neconformităţi, mare parte din acestea referindu-se la  comercializarea produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat. Totodată, inspectorii au raportat lipsa marcării; încălcarea regulamentelor sanitare;  neafişarea la loc vizibil a informaţiei pentru consumatori;  lipsa registrelor pentru evidenţa temperaturilor în spaţiile; lipsa controlului medical şi instruirii igienice a personalului angajat; neasigurarea trasabilității; lipsa actelor de proveniența și certificatelor de calitate; nerespectarea vecinătății produselor; nerespectarea programului de lucru.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) reamintește consumatorilor să fie prudenţi pe vreme caniculară și prezintă unele recomandări pentru a evita riscul procurării şi consumului produselor alimentare neconforme în această perioadă

Pentru a evita situaţiile în care pot fi achiziţionate produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa oamenilor, ANSA recomandă consumatorilor să fie atenți la câteva aspecte: achiziționarea produselor alimentare din locuri autorizate în conformitate cu legislația din domeniu; existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse produsele alimentare; citiţi cu atenţie eticheta produselor pentru a vă informa privitor la calitatea şi compoziţia produsului; informaţia de pe etichetă trebuie să cuprindă: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, cantitatea netă sau volumul de produs, data durabilităţii minime sau data limită de consum, ţara de origine, condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare, instrucţiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar.

foto simbol

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!