ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

80 la sută din copiii născuți anul trecut în Moldova au fost alăptați la sân

10:58 | 02.08.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 2 aug. /MOLDPRES/. Conform statisticilor naționale, în anul 2020, au fost alăptați până la 3 luni circa 86,9% din nou-născuți, până la 6 luni – 78,4% de copii, iar până la un an, această cifră a constituit 65,2%. Datele au fost făcute publice astăzi de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în contextul marcării în perioada 1-7 august, a Săptămânii Mondiale a Alăptării, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, activitățile desfășurate în cadrul Săptămânii Mondiale a Alăptării sunt coordonate de către Alianța Mondială pentru Alăptare și promovate de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF și alte organizații la nivel mondial. În acest an, sloganul evenimentului este „Alăptarea și munca. Să facem să funcționeze!”, scopul fiind mobilizarea globală pentru susținerea și promovarea alăptării ca un factor cheie pentru sănătatea și bunăstarea populației.

Statisticile OMS arată că la nivel global, mai puțin de 40% dintre sugarii cu vârsta de sub șase luni sunt alăptați exclusiv la sân. Dacă fiecare copil ar fi alăptat timp de o oră după naștere, i s-ar oferi doar lapte matern în primele șase luni de viață și ar continua să fie alăptat până la vârsta de doi ani, aproximativ 800.000 de vieți de copil ar fi salvate în fiecare an.

Specialiștii susțin că micuții care au fost alăptaţi sunt mai puţin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi şi obțin performanţe mai bune la testele de inteligenţă. Totodată, alăptarea aduce beneficii și mamelor: reduce riscul apariţiei cancerului de ovar şi de sân, previne depresia postnatală, ajută la refacerea uterului, este o formă naturală de contracepţie (amenoreea de lactație), le ajută să revină la greutatea ideală.

foto: superbebe.ro

img21005562

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!