ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un spectacol de omagiere a poetului Ianoș Țurcanu a avut loc în capitală

14:07 | 02.08.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 aug. /MOLDPRES/. În scuarul ”Mihai Eminescu” din capitală a avut loc zilele acestea un eveniment cultural-artistic de omagiere a poetului Ianoș Țurcanu, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la naștere, informează MOLDPRES.

Acțiunea a fost organizată de Direcția Cultură a Primăriei municipiului Chișinău, în cadrul Proiectului „Dialog social cu chișinăuienii”. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, Ianoș Ţurcanu a activat timp de peste două decenii în calitate de funcționar al Direcției Cultură a Primăriei Chișinău. Poetul este cunoscut și în calitate de textier, fiind autorul versurilor a peste 600 de piese de muzică ușoară, în stil folcloric şi pentru copii. De asemenea, este redactor al revistelor „Moment poetic”, „2 ore + 3 iezi” şi „Aduceri-aminte”.

În cadrul evenimentului a avut loc un spectacol muzical susținut de formațiile de muzică ușoară „Megapolis” și „Fagure”.

Solicitat de agenție, poetul Ianoș Țurcanu a afirmat că a fost un spectacol extraordinar, în cadrul căruia au fost prezentate piese muzicale scrise pe versurile sale. ”Direcția Cultură, unde am activat timp de 23 de ani, mi-a făcut o surpriză minunată. A fost multă lume. Printre spectatori erau mulți tineri și copii care dansau în ritmurile muzicii. Eu, în calitate de omagiat, am susținut un recital de versuri”, a precizat poetul.

Ianoș Țurcanu s-a născut la 26 iulie 1951 în satul Pelinia, raionul Râșcani. A absolvit Colegiul de medicină din Bălţi (1970), Institutul de Medicină din Krasnodar, Rusia (1976) şi Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova (1980). A activat la Centrul de pregătire şi antrenamente speciale ale piloților şi cosmonauților din orașul Soci, Rusia (1976-1980). În 1992, revine în Republica Moldova, fiind angajat la Direcția Cultură a Primăriei Chişinău.

A debutat editorial în 1993 cu volumul de versuri pentru copii „Verde împărat”, urmat de cartea „Oglinda fermecată” (1994), distinsă cu Premiul Salonului Internaţional de  Carte (1995). A semnat mai multe volume de versuri, printre care: „Oră de anatomie”, „Contur”, „Apropo”, „Linişte nu va mai fi”, „Tatuaje pe nisip”, „Oglinda stranie” ş.a.

Ianoş Ţurcanu a fost distins cu premii, diplome şi medalii la diverse concursuri literare din Republica Moldova şi România. În 2010 a fost decorat cu medalia „Mihai Eminescu”.

img21005571

img21005571

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!