ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Raioanele Strășeni, Șoldănești, Călărași şi Ungheni vor colabora cu Universitatea Tehnică

12:17 | 05.08.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 5 aug. /MOLDPRES/. Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a participat la stabilirea parteneriatelor durabile în cadrul proiectelor regionale de eficientizare energetică a clădirilor publice. Astfel, în cadrul instituţiei, au fost semnate Acorduri-memorandum de colaborare între Consiliile raionale Strășeni, Șoldănești, Călărași, Ungheni și Centrul Formare Continuă al Universității Tehnice din Moldova (CFC-UTM), transmite MOLDPRES.

Scopul principal al Acordului-memorandum semnat constă în stabilirea unui parteneriat durabil între părțile semnatare în vederea cooperării și realizării schimbului de informații pentru dezvoltarea profesională a specialiștilor din cele patru Consilii raionale, a subdiviziunilor din subordinea acestora responsabile de gestionarea clădirilor publice - manageri energetici de nivelurile I și II.

De asemenea, această colaborare presupune desfășurarea unui șir de instruiri în vederea planificării și asigurării unui proces durabil de întreținere a fondului construit/renovat cu suportul financiar al partenerilor de dezvoltare și contribuțiile locale. Totodată, ca urmare a semnării documentului nominalizat, vor fi desfășurate în comun activități de scriere și elaborare a proiectelor relevante domeniului eficiență energetică, gestionării eficiente a clădirilor publice, inclusiv la evenimente de promovare a surselor de energie regenerabilă și de prevenire și atenuare a schimbărilor climatice nefaste.

Un suport semnificativ în scopul asigurării sustenabilității proiectelor în domeniul eficienței energetice va constitui atât pregătirea cadrelor calificate în acest domeniu, cât și consultarea în elaborarea planurilor de durabilitate a proiectelor relevante domeniului eficiență energetică, gestionării eficiente a clădirilor publice, inclusiv la evenimente de promovare a surselor de energie regenerabilă și de prevenire și atenuare a schimbărilor climatice nefaste.

Cele patru proiecte de eficientizare energetică a clădirilor publice din Regiunea Centru au loc cu suportul financiar al Uniunii Europene în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova". Acesta este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul german pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare. 

foto: ADR Centru

img21005656

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!