ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Administrației de Stat a Drumurilor

16:47 | 05.08.2021 Categorie: Comunicate

ASD a discutat cu managerul de proiect despre stadiul implementării programului ,,Îmbunătățirea Drumurilor Locale’’

Chişinău, 5 aug. /MOLDPRES/. Implementarea proiectului finanțat de Banca Mondială ,,Îmbunătățirea Drumurilor Locale’’ a fost principalul subiect abordat în cadrul unei întrevederi a reprezentanților Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor” cu managerul de proiect - Asociația dintre companiile Tecnic, Hill International și SweRoad. 

În prezent, tronsonul ce trece prin satul Pârlița și comuna Alexeevca din raionul Ungheni și Milești din raionul Nisporeni, parte a Coridorului 13,2 are un progres de execuție de 100%. Lucrările de reparație a sectorului cu o lungime de 12,5 km, urmează să fie recepționate, iar drumul să fie dat în exploatare. 

De asemenea, lucrările de îmbunătățire a Coridorului 8.3, care traversează localitățile Hârbovăț, Sverida și Onișcani din raionul Călărași prezintă un progres de peste 88%. 

În cadrul ședinței, s-a discutat referitor la statutul lucrărilor de îmbunătățire a Coridorului 10, care traversează localitățile Chiștelnița, Scorțeni din raionul Telenești și Meșeni, Ignăței, Peciște, Pripiceni-Răzeși, Pripiceni-Curchi, Trifești din raionul Rezina. Coridorul 10 este divizat în 3 sectoare de drum cu o lungime totală de 36,5 km și au demarat la sfârșitul lunii martie a anului curent. 

Lucrările de reabilitare a Coridorului 10 au un progres de execuție lent, care nu corespunde Programului de lucrări. Anterior ASD a atenționat antreprenorul să fie luate măsuri urgente pentru a nu admite întârzieri. 

Coridorul 13.1, care trece prin satul Pârlița și comuna Alexeevca din raionul Ungheni, are o lungime de circa 11 km și înregistrează un progres de execuție a lucrărilor de circa 41%. 

Lucrările de îmbunătățire a Coridorului 16, care trece prin localitățile Pojăreni, Costești, Zâmbreni, Horești și Țipala din raionul Ialoveni se desfășoară pe o lungime totală de peste 34 km de drum. 

Contractele privind reabilitarea Coridorului 16 au fost încheiate cu 3 companii din Republica Moldova în cadrul Proiectului de Îmbunătățire a Drumurilor Locale la începutul lunii noiembrie a anului 2020. 

“Proiectul „Îmbunătățirea Drumurilor Locale” este foarte important pentru infrastructura Republicii Moldova, prin asigurarea accesului cetățenilor către centrele de educație, sănătate și comerț, cât și prin sporirea securității rutiere”, a comunicat Directorul general interimar al ASD, Veaceslav Potop. 

Reamintim că la sfârșitul anului 2020 au fost  date în exploatare 2 tronsoane cu o lungime totală de 27,6 km, ce fac legătura dintre satele Micleşti, Işnovăţ, Hârtopul Mare din raionul Criuleni și Peresecina din Raionul Orhei, parte a Coridorului 11 și 2 sectoare cu o lungime totală de peste 17 km, ce traversează localitățile Milești, Bălănești, Pădureni și comuna Seliște din raionul Nisporeni, parte a Coridorului 13. 

Acordul pentru implementarea Proiectului Băncii Mondiale ,,Îmbunătățirea Drumurilor Locale’’ a fost semnat la sfârșitul lunii aprilie a anului 2016, având o valoare de 80 milioane de dolari, alocați Guvernului Republicii Moldova pentru modernizarea drumurilor locale cu cofinanțare din mijloacele fondului rutier în valoare de 6,3 milioane de dolari.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!