ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Necrolog ANDREI STRÂMBEANU (25 august 1934 - 4 august 2021)

17:46 | 05.08.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 5 aug. /MOLDPRES/. A trecut în eternitate Andrei Strâmbeanu - poet, prozator, dramaturg și scenarist, personalitate marcantă a culturii naționale. S-a manifestat ca o voce distinctă în literatura și teatrul din Republica Moldova, opera sa fiind tradusă în mai multe limbi.

Andrei Strâmbeanu s-a născut la 25 august 1934 în satul Fântâna Albă, județul Bălți (astăzi raionul Edineț). A absolvit Institutul Pedagogic ,,Ion Creangă” din Chișinău (1959) și a debutat editorial în 1963, cu volumul de versuri ,,Fântâna albă” - titlu inspirat de satul său de baștină. Au urmat cărțile „Aruncă-mă în cer” (1965), ,,Mireasa” (1967), ,,Oltea: Mama lui Ștefan cel Mare și Sfânt, dramă în două acte” (2004) ș.a.

Pe parcursul vieții a îmbrățișat profesia de traducător, redactor, consilier la Direcția Teatru a Ministerului Culturii. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1998-2001), consilier prezidențial și membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. 

Pentru activitate prodigioasă în domeniul culturii și pentru implicare civică, Andrei Strâmbeanu a fost decorat cu medalia ,,Mihai Eminescu” și cu ,,Ordinul Republicii”, și a fost laureat al Premiului Național al Republicii Moldova și al Premiului „Ioan Luca Caragiale” pentru dramaturgie al Academiei Române ș.a. De asemenea, de-a lungul anilor, a devenit laureat al Concursului național de dramaturgie de cinci ori. 

Exprimăm sincere condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor, colegilor de creație, precum și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit. 

Președinția Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova

foto: Parlament

img21005671

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!