ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

CNA: Instanțele judecătorești nu aplică pedepse maxime celor corupți

09:24 | 06.08.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 6 aug. /MOLDPRES/. Instanțele judecătorești continuă să aplice pedepse minime persoanelor condamnate pentru fapte de corupție, transmite MOLDPRES.

Direcția analitică a Centrului Național Anticorupție /CNA/ a realizat un studiu din care rezultă că instanțele de judecată au aplicat sancțiuni minime în cazurile persoanelor condamnate pentru acte de corupţie, acest lucru se referă atât la amenzi, cât și la pedepsele cu privarea de libertate sau referitoare la privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii.

Potrivit CNA, din numărul total de sentințe judecătorești adoptate pe cazurile de corupție şi conexe corupției, în perioada 2018-2020, au fost analizate 987 de cazuri penale, dintre care 777 de cazuri sau 79% s-au finalizat cu sentințe de condamnare a persoanelor, 90 de cazuri sau 9% - cu achitarea persoanei, iar în 120 de cazuri sau 12% - dosarele au fost încetate. Analiza datelor sentințelor pe dosarele penale a constatat aplicarea amenzii în proporție de 73% din toate cazurile de condamnare (566 din 777). Din toate cazurile de aplicare a amenzilor penale pe cazurile de corupție și conexe corupției, în 64 la sută din cazuri valoarea acesteia a fost sub limita minimă prevăzută de norma penală, în 26 la sută a fost aplicată valoarea minimă, în 9% a fost aplicată valoarea medie, iar în 1% a fost aplicată valoarea maximă.

Aplicarea pedepsei cu închisoarea și privarea de dreptul de a desfășura anumită activitate sau de a deține anumite funcții, de asemenea, a fost concentrată spre valoarea minimă prevăzută de norma penală.

Aceeași situație se atestă şi în cazul dosarelor contravenționale. Din numărul total de 211 cazuri contravenționale analizate, în 51 de cazuri sau 24% persoanele au fost recunoscute vinovate, iar în
158 de cazuri sau 75% procesele contravenționale au fost încetate. Astfel, din cele 51 de cazuri de aplicare a amenzii contravenționale pe actele de corupție, în 26 de cazuri sau 51% a fost aplicată valoarea minimă prevăzută de norma contravențională; în 10 cazuri sau 20% a fost aplicată valoarea dintre pragul minim şi mediu prevăzut de norma contravențională; amenda mai mare de valoarea medie, prevăzută de norma contravențională, a fost aplicată în 12 cazuri sau 24%.

foto: besthqwallpapers.com

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!