ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

De la începutul anului, la bugetul public național au fost acumulate 41 miliarde de lei

14:00 | 06.08.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 6 aug. /MOLDPRES/. În perioada ianuarie – iulie 2021, la bugetul public național (BPN) au fost acumulate venituri în sumă de 41,0 miliarde de lei /peste 1 mlrd 900 mln de euro/, fiind în creștere cu 6,9 miliarde față de perioada similară a anului trecut, transmite MOLDPRES cu referire la Ministerul Finanţelor.

„Cheltuielile au constituit 44,6 miliarde de lei, care comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020 sunt mai mari cu 6,2 miliarde de lei. Executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,6 miliarde de lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 9,3 miliarde de lei”, indică Ministerul Finanțelor.

Totodată, veniturile bugetului de stat, în perioada de referință, au constituit 25,2 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 4,7 miliarde de lei față de perioada similară a anului trecut.

Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit 11 miliarde de lei, cu 1,6 miliarde mai mult față de perioada respectivă a anului 2020, iar veniturile administrare de către Serviciul Vamal au constituit 14,9 miliarde de lei, fiind în creștere cu trei miliarde comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 30,3 miliarde de lei, mai mari cu 4,3 miliarde de lei comparativ cu perioada similară a anului trecut. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 5,1 miliarde de lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat au constituit 5,5 miliarde de lei.

Ministerul Finanțelor a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru lunile ianuarie - iulie a anului curent, toate plățile fiind finanțate integral.

„Conform Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale prioritar este onorarea obligațiunilor de deservire a datoriei de stat externă și internă, precum și  achitarea salariilor, pensiilor și prestațiilor sociale. De asemenea, reiterăm faptul că, nu există riscuri de neexecutare/stopare a cheltuielilor aprobate în buget, dat fiind faptul că bugetul dispune de resurse financiare suficiente și asigură în permanență un management prudent al lichidităților.  Gestionarea eficientă a finanțelor publice reprezintă prioritate maximă pentru Ministerul Finanțelor, contribuind astfel la obiectivul primordial de depășire a crizei pandemice și respectiv de relansare a economiei naționale”, a conchis sursa citată.

foto simbol 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!