ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Miniștrii de Interne din UE vor avea o reuniune consacrată afluxului de migranţi de la graniţa lituaniano-belarusă

12:33 | 07.08.2021 Categorie: Externe

Bruxelles, 7 aug. /MOLDPRES/. Miniştrii de Interne ai statelor UE vor lua în discuţie situaţia creată de creşterea afluxului de migranţi ilegali care trec graniţa Lituaniei venind dinspre Belarus, la o reuniune extraordinară prin videoconferinţă convocată de preşedinţia slovenă a Consiliului UE pentru 18 august, transmite Reuters, citată de Agerpres și MOLDPRES.

La discuţii vor participa şi reprezentanţi ai agenţiilor europene Frontex şi Europol.

''Ca urmare a situaţiei de la graniţa dintre Lituania şi Belarus, Uniunea Europeană se află sub o ameninţare serioasă de securitate şi este martora unei folosiri a migraţiei ilegale ca armă'', se arată într-o scrisoare adresată statelor membre de preşedinţia slovenă a Consiliului UE.

Conform documentului, unul dintre obiectivele acestei reuniuni este convenirea unor măsuri de securizare a respectivei frontiere externe a UE şi de susţinere a Lituaniei.

Confruntată cu un val de migranţi în ceea ce consideră a fi un ''război hibrid'' dus de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, Lituania a anunţat că migranţii care încearcă să pătrundă în ţară vor fi respinşi, după ce de la începutul anului peste 4.000 de migranţi i-au trecut graniţa venind dinspre Belarus. Guvernul lituanian a început de asemenea să ridice un gard de-a lungul frontierei de 680 de kilometri cu Belarusul.

Lituania şi Comisia Europeană acuză Belarusul că orchestrează acest val de migranţi ca represalii pentru sancţiunile europene impuse Minskului în urma reprimării opoziţiei şi pentru găzduirea unor opozanţi belaruşi pe teritoriul lituanian.

Majoritatea migranţilor sunt irakieni, iar Bruxellesul şi guvernul de la Vilnius afirmă că mulţi vin cu avionul de la Bagdad la Minsk.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi alţi responsabili europeni au cerut guvernului irakian o soluţie pentru a opri acest aflux, inclusiv suspendarea zborurilor către Minsk.

Conform unei surse a companiei aeriene naţionale irakiene, Iraqi Airways, aceste zboruri au fost deja suspendate începând de joi, dar informaţia încă nu este confirmată oficial.

Tot joi, Polonia a acuzat la rândul ei Belarusul că trimite un număr tot mai mare de migranţi ilegali să-i treacă graniţa, ca represalii după decizia Varşoviei de a-i oferi refugiu unei atlete belaruse ce a refuzat să se întoarcă în ţara ei după Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Preşedintele Lukaşenko a declarat luna trecută că nu se consideră obligat să protejeze Uniunea Europeană în faţa afluxului de migranţi ilegali, în condiţiile în care blocul comunitar a impus Belarusului sancţiuni care-i afectează economia, adăugând că migraţia către Europa este provocată în mare măsură de politicile unor state din UE.

Foto: Reuters

img21005708

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!