ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pictorul Adrian Moraru, stabilit în SUA a participat la o expoziție în New York

15:05 | 07.08.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 aug. /MOLDPRES/. Artistul plastic Adrian Moraru, stabilit în SUA, a participat recent la o expoziție la New York, în incinta Galeriei de Artă de la ”Lehman College”, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, autorul a menționat că aceasta este cea de-a 30-a expoziție de grup la care ia parte în SUA. El a prezentat trei nuduri feminine: ”Copila mării”, ”Sărutul trandafirului” și ”Muza singuratică». Lucrările sunt create in stil impresionist bazat pe desenul academic. Coloritul luminos și transparent exprimă frumusețea, eleganța, armonia feminină, dar, în același timp, bunătatea, care este trăsătura esențială a energiei feminine.

Fiind inspirat din mitologia Greciei antice, pictorul Adrian Moraru a creat ciclul de lucrări ”Muzele”: Afrodita –Zeița Dragostei și a Frumuseții, Minerva – Zeița Înțelepciunii, Diana – Zeița Vânătorii și multe alte chipuri de femei cu zâmbet senin și blând, gingașe, grațioase, exprimând frumusețea, care este esențială în artele plastice. În viziunea artistului, femeia este cea mai frumoasă și complexă formă pe care Dumnezeu a creat-o pe planeta Pământ. Privită doar integral, spirit și trup, putem înțelege idealul feminin, consideră artistul.

Potrivit istoricului literar Vasile Malanețchi, lucrările lui Adrian Moraru poartă în ele multa lumină, energie spirituală, poezie și colorit rafinat. Acestea uimesc nu numai prin tehnica înaltă, dar și prin viziuni conceptuale originale. ”Pictorul Adrian Moraru este un talent de excepție. Desenează de la vârsta de 2 ani de zile. Fiind foarte harnic, a adunat o colecție care include mii de desene și picturi în ulei. Este exigent, perseverent, optimist. Posedă bine desenul, are un simț înnăscut al culorii”, a subliniat Vasile Malanețchi.

Adrian Moraru s-a născut la 7 august 1981, în orașul Chișinău. În anul 1998 a absolvit Liceul Republican de Arta Plastică ”Igor Vieru”, din Chișinău, în 2003 - Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, secția Pictură, din Chișinău, iar în anul 2011 a obținut titlul de Master în Artele Plastice. Începând cu anul 1993 până în prezent, Adrian Moraru participă la numeroase expoziții importante din țară și din străinătate. A reprezentat Republica Moldova la cel mai important eveniment cultural din SUA, ”Artexpo New York-2007”, cu peste 2400 de participanți din întreaga lume și cu aproximativ 40 mii de vizitatori.

Din anul 2001, când SUA i-a oferit statutul de rezident permanent al acestei țări, la compartimentul Personalitate cu talent de excepție, Adrian Moraru activează atât la Chișinău, cât și la New York. Este discipol al profesorilor Gheorghe Mitru, Anatol Mocanu, Veaceslav Festicanu, precum și al tatălui său, pictorul și graficianul Ion Moraru, Maestru în Arte.

Dintre cele mai importante expoziții la care și-a prezentat lucrările Adrian Moraru, pot fi numite Expoziția de la Banca Mondială din Washington DC, SUA; Consiliul Europei, Strasbourg, Franța; GaleriaArt ”Austin”, Texas, SUA; ”Spieglein Art Gallery”, Zurich, Elveția; Galeria de Artă ”Gallipoli”, Italia; ”Artexpo-2000”, Hanover, Germania; ”Eureca-97”, Bruxelles, Belgia; Artexpo, Las Vegas, SUA, Festivalul Internațional de Caricatură, ”Umor la Gura Humorului”, România; Salmagundi Art Club, New York, SUA; Rasnov Rose Festival, România; Fine Art Gallery Karlovi Vari, Cehia; MIC&Associates Office, New York, SUA.

În Republica Moldova, pictorul Adrian Moraru a organizat și participat la Expoziții de la Centrul expozițional al Uniunii Artiștilor Plastici ”Constantin Brâncuși”, la Sediul Misiunii OSCE, Teatrul ”Licurici”, Primăria municipiului Chișinău, Biblioteca ”Târgu-Mureș», Clinica de Medicină Estetică, Palatul Republicii, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Galeria ”Union Fenosa”, ”Ax-Art-99” Moldexpo, Chișinău, Muzeul de Etnografie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei și la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.

Lucrările artistului se află în colecții publice și private din Belgia, Cehia, China, Elveția, Franța, Germania, Israel, Italia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia și SUA. Tematica creației pictorului Adrian Moraru este foarte diversă. Ciclurile de lucrări ”Peisaj moldovenesc”, ”Fântânile neamului” și Memorie ancestrală”, sunt inspirate de anumite stări și amintiri trăite in perioada copilăriei și adolescenței, când mergea în satul bunicilor din nordul Moldovei. Astfel, în cadrul evenimentului ”Everybody in the Casa Mare”, care s-a desfășurat la New York, artistul a prezentat atât publicului american, cât și comunității românilor și moldovenilor din Statele Unite, expoziția ”I love Moldova”.

La New York, Adrian Moraru s-a aprofundat și mai mult în expunerea ciclului de ”Lucrări abstracte”. Are o serie de portrete, care au fost inspirate din Subway-ul Newyork-ez. Galeriile de Artă din New York îi oferă posibilitatea de a cunoaște diversitatea stilurilor și a genurilor, a pictorilor celebri care se expun, toate acestea însemnând experiențe de neuitat.

img21005712

img21005712

img21005712

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!