ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Andrei Strâmbeanu a fost petrecut pe ultimul drum

16:37 | 07.08.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 aug. /MOLDPRES/. Poetul, prozatorul și dramaturgul Andrei Strâmbeanu, laureat al Premiului Național al R. Moldova și al Premiului „I. L. Caragiale” pentru dramaturgie al Academiei Române, deținător al ”Ordinului Republicii”, a fost petrecut astăzi pe ultimul drum, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu a menționat că Andrei Strâmbeanu a fost o prezență remarcabilă în cultura noastră, un personaj inconfundabil în agora noastră de litere. ”N-a fost destul de prolific, în schimb, a scris poezie, proză și dramaturgie. A lăsat câteva lucrări memorabile, mai cu seamă, în domeniul dramaturgiei, inclusiv o piesă de forță despre mama lui Ștefan cel Mare”, a subliniat președintele USM.

La mitingul de doliu au luat cuvântul ex-președintele țării, Mircea Snegur, ministrul Culturii, Sergiu Prodan,  academicianul Mihai Cimpoi, directorul Teatrului Național ”Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național ”Satiricus I. L. Caragiale”, Alexandru Grecu, actorul și regizorul Vitalie Rusu. În fața celor prezenți a evoluat Orchestra Națională de Muzică Populară ”Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros.

Andrei Strâmbeanu s-a născut la 25 august 1934 în satul Fântâna Albă, județul Bălți, în prezent raionul Edineț. În 1959 a absolvit Institutul Pedagogic ”Ion Creangă” (actualmente Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”) din Chișinău. În 1963 a debutat cu volumul de versuri ”Fântâna albă”, urmat de cărțile: ”Aruncă-mă în cer” (povestiri pentru copii, 1965), ”Mireasa” (povestiri, 1967), ”Oltea: Mama lui Ștefan cel Mare și Sfânt”, dramă în două acte (2004), ”Contrapunct” (antologie, 2004), ”Floare-de-cais sau Mielul netăiat” (2011), ”Vin, femei și... tot ce vrei” (piese de teatru, 2013), ”Poezii cu gust de pelin” (2015) ș.a.

În 1998-2001 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Andrei Strâmbeanu a fost distins cu medalia ”Mihai Eminescu” (1997), cu ”Ordinul Republicii” (2011), Premiul Național al R. Moldova și cu Premiul „I. L. Caragiale” pentru dramaturgie al Academiei Române (2008). În anii 1979, 1981, 2001, 2002 și 2004 a devenit laureat al Concursului național de dramaturgie.

Piesele sale au fost montate în teatre din R. Moldova și Germania. Creația sa a fost tradusă în mai multe limbi străine. Ca autor de versuri, a colaborat cu compozitorii Mihai Dolgan, Constantin Rusnac, Eugen Doga, Valentin Dânga ș.a. Este inclus în diverse dicționare și enciclopedii din Republica Moldova și din România.

Scriitorul Andrei Strâmbeanu s-a stins din viață la 4 august, la vârsta de 86 de ani. A fost înmormântat la Cimitirul Central de pe str. Armenească din Chișinău.

img21005714

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!