ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Incendii în Grecia: Insula Evia în flăcări, remisie a focului la nord de Atena

14:27 | 08.08.2021 Categorie: Externe

Atena, 8 aug. /MOLDPRES/. Pompierii greci, ajutaţi de întăririle aeriene şi terestre trimise de mai multe ţări europene, luptau duminică pentru a 12-a zi consecutiv împotriva focurilor violente care ard în insula Evia, dar care sunt în remisie în nordul Atenei, comunică MOLDPRES cu referire la Agerpres și AFP.

Sute de persoane au fost evacuate din Evia (la 200 de km est de Atena), a doua insulă ca mărime a Greciei, unde mii de hectare de pini au fost distruse de flăcări şi care continuau duminică să ardă.

Un număr de 263 de pompieri greci, ajutaţi de 66 de vehicule şi de 200 de colegi veniţi din Ucraina şi România, au fost desfăşuraţi duminică dimineaţă în nordul insulei, ajutaţi de şapte avioane cisternă şi de elicoptere transportând apă, au informat surse ale pompierilor.

Flăcările ameninţă casele din satele Ellinika, Vasilika şi Psaropouli, după ce au distrus deja sute de locuinţe în regiune.

Feriboturile şi navele militare sunt în alertă pe costă, în caz de noi evacuări ale populaţiei, după ce zeci de localnici au fost recuperaţi de pe o plajă cuprinsă de flăcări duminică dimineaţa, potrivit agenţiei elene ANA.

Peste 55 de incendii active, dintre care cinci majore, ard în prezent în Grecia afectată de un val excepţional de căldură.

Situaţia s-a stabilizat în schimb la nord de Atena, unde flăcările au devastat mai multe localităţi începând de marţi dar care duminică erau în remisie, potrivit pompierilor.

Însă în peninsula Peloponez, din sud-vestul ţării, unde mai multe sate au fost evacuate, numeroase incendii erau în continuare active duminică, informează pompierii.

Peste 56.000 de hectare au fost distruse de flăcări în ultimele zile în Grecia, potrivit Sistemului european privind incendiile forestiere (EFFIS).

Aproximativ 1.700 de hectare au fost în medie distruse de incendii în aceeaşi perioadă între 2008 şi 2020.

Foto: Eurokinissi via Reuters

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!