ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Recurs la istorie: 9 august

09:05 | 09.08.2021 Categorie: Societate

9 august 48 î. Hr. - Iulius Cezar, în fruntea Populares, l-a învins pe Pompei și pe Optimates în bătălia de la Pharsalus, întărindu-și controlul asupra Republicii Romane.

9 august 117 - A murit împăratul roman Traian.

9 august 681 - A fost fondat pe malul sudic al Dunării, Hanatul Bulgar, după ce au fost înfrânte armatele bizantine ale împăratului Constantin al IV-lea. Imperiul bizantin recunoaște statul bulgar, cu capitala la Aboba-Pliska.

9 august 1173 - La Pisa a început construcția Catedralei și a clopotniței care avea să devină turnul înclinat din Pisa.

9 august 1483 - A fost deschisă Capela Sextină de la Vatican la Roma, după celebrarea unei Messe divine.

9 august 1601 - Mihai Viteazul, primul domn al celor trei ţări române (1593-1601), a fost ucis pe Câmpia Turzii, din ordinul generalului austriac Gheorghe Basta, fostul său aliat.

9 august 1810 - Împăratul francez Napoleon a anexat Westfalia ca parte a Primului Imperiu Francez.

9 august 1830 - Louis Philippe a devenit regele francezilor în urma abdicării regelui Carol al X-lea.

9 august 1842 - S-a semnat Tratatul Webster-Ashburton, care stabilește granița dintre Statele Unite și Canada la est de Munții Stâncoși.

9 august 1902 - Eduard al VII-lea și Alexandra a Danemarcei au fost încoronați la Westminster Abbey ca rege și regină a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

9 august 1919 - A încetat din viaţă compozitorul, pianistul şi dirijorul Ruggero Leoncavallo.

9 august 1939 - S-a născut Romano Prodi, politician italian.

9 august 1942 - Liderul indian Mahatma Gandhi a fost arestat în Bombay de forțele britanice.

9 august 1945 - Orașul japonez Nagasaki este devastat atunci când o bombă atomică, Fat Man, este aruncată din Bockscar B-29. 39.000 de persoane au fost ucise.

9 august 1962 - A încetat din viaţă scriitorul Herman Hesse, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1946: “Jocul cu mărgelele de sticlă”, “Lupul de stepă”, “Narcis şi Gură de aur”.

9 august 1963 - S-a născut renumita cântăreață americană Whitney Houston.

9 august 1965 - Parlamentul Malaeziei votează secesiunea Singaporeului de această țară. Astfel, Singapore devine unicul stat din lume care și-a dobândit independența fără voia sa.

9 august 1968 - S-a născut Gillian Anderson, actriță, protagonista serialului „Dosarele X”.

9 august 1969 - A încetat din viaţă fizicianul britanic Cecil Frank Powell, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică.

9 august 1974 - În urma scandalului Watergate, Richard Nixon a demisionat din funcția de președinte al Statelor Unite. Vicepreședintele Gerald Ford a devenit președinte.

9 august 1975 - A încetat din viaţă compozitorul, pianistul şi pedagogul rus Dimitri Şostakovici, unul dintre marii creatori ai muzicii secolului XX.

9 august 1990 - Anexarea Kuweitului de către Irak este declarată nulă și neavenită de către consiliul de Securitate al ONU, care solicită retragerea imediată a armatei irakiene din această țară.

9 august 1991 - Procurorul italian Antonino Scopelliti este ucis de ‘Ndrangheta în numele mafiei siciliene, în timp ce pregătește cazul guvernului în apelul final al procesului contra mafiei siciliene.

9 august 1993 – A decedat Ion Vatamanu, poet, publicist și om politic din Republica Moldova.

9 august 1993 - Albert al II-lea al Belgiei jură credință pe Constituția belgiană, devenind regele acestei tari.

9 august 1999 - Preşedintele Rusiei, Boris Elțin îl numește pe şeful Serviciului Federal de Securitate, Vladimir Putin în funcția de prim-ministru.

9 august - Ziua internaţională a popoarelor indigene (ONU).

9 august - Ziua internaţională a grădinilor zoologice şi a parcurilor.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!