ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Comunicat de presă al Autorității Naționale de Integritate

11:35 | 09.08.2021 Categorie: Comunicate

ANI a inițiat mai multe controale pe avere. Sunt vizați cinci judecători și un procuror

Chişinău, 9 aug. /MOLDPRES/. În săptămâna 02 – 06 august 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat în total 11 proceduri de control al averii. Șase controale au fost pornite în baza a două investigații jurnalistice, în care figurează mai mulți judecători și procurori. Astfel, inspectorii de integritate vor analiza averile a încă patru judecători ai Judecătoriei Chișinău, a unui magistrat din cadrul Judecătoriei Comrat și a unui procuror din Procuratura Drochia. În alte două proceduri de control a averii sunt vizați câte un funcționar public cu statut special din cadrul Serviciului Vamal și al Poliției de Frontieră.

Inspectorii de integritate analizează și trei situații de conflict de interese, care ar fi fost admise în funcția publică de către un primar din raionul Soroca, un consilier din Consiliul Vadul lui Vodă, municipiul Chișinău și un director de grădiniță.

În perioada vizată au fost constatate două încălcări ale legii speciale a ANI. Este vorba de o incompatibilitate de funcție stabilită pe numele unui fost președinte de raion și a unui director de gimnaziu din raionul Telenești.

Un consilier din Consiliul municipiul Bălți s-a ales cu o contravenție în mărime de 3000 de lei pentru nedepunerea declarației de avere și interese personale.

Alți șase primari din raioanele Drochia, Anenii Noi, Hâncești, Rezina, Cahul și suburbia Chișinăului au declarat la ANI câte un conflict de interese.

Juriștii ANI au apărat actele de constatare în 14 ședințe de judecată.

ANI a eliberat 16 Certificate de Integritate.

Reprezentanții ANI au acordat circa 63 de consultații telefonice, dintre care 14 apeluri la Linia instituțională de informare.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!