ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dosarele mari de corupție şi activitatea procuraturii au fost pe agenda CSS

14:16 | 10.08.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 10 aug. /MOLDPRES/. Consiliul Suprem de Securitate (CSS) va prezenta un set de recomandări organelor de drept, în special Procuraturii Generale, dar şi celor de profil, cu scopul de a evalua şi a redresa situaţia privind dosarele mari de corupţie şi a preveni fuga din ţară a persoanelor implicate. Despre aceasta a declarat preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, după şedinţa de astăzi a CSS, transmite MOLDPRES.

“Am examinat situaţia privind măsurile întreprinse de către organele abilitate referitor la prevenirea riscului eschivării persoanelor acuzate de la răspunderea penală în cazurile de corupţie mare şi am constatat că procuratura este în vacanţă, şi la propriu, şi la figurat. Or, singurul reprezentant al Procuraturii Generale, prezent la şedinţă, nu a putut da răspunsurile necesare la întrebările puse de membrii Consiliului”, a declarat şeful statului.

În context, Maia Sandu a spus că procedurile selective ale procurorilor au permis în 2019 fuga imediată din ţară a lui Vladimir Plahotniuc, Serghei Iaralov, Ilan Şor şi Constantin Botnari, iar lipsa de progrese a permis deja în acest an fuga lui Vladimir Andronachi, Gheorghe Cavcaliuc şi a lui Veaceslav Platon. “Lista celor implicați în dosarele de corupție mare este lungă şi pentru a preveni eschivarea de la răspundere a grupărilor criminale este nevoie de perfectat cadrul legal şi evaluarea activității procurorilor”, a relevat președintele.

“Recomandările Consiliului Suprem de Securitate, care vor fi făcute publice pe parcursul zilei de astăzi, prevăd evaluarea riscurilor activității procurorilor care se ocupă de dosarele de corupție mare, pentru că eschivarea de la atribuțiile de serviciu şi ineficiența exercitării acestora sunt la fel de grave. Or, în baza acestor estimări, Ministerul Justiției va trebui să vină cu propuneri referitor la cadrul legal existent, iar Parlamentul să se pronunţe asupra activităţii Procuraturii Generale”, a conchis Maia Sandu.

img21005786

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!