ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un grup criminal a fost trimis pe banca acuzaților pentru punerea în circulație a valutei false

14:34 | 10.08.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 10 aug. /MOLDPRES/. Ofițerii Direcției investigații ”Centru” a Inspectoratului Național de Investigații a IGP, sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au reușit documentarea unui grup criminal organizat specializat în punerea în circulație a dolarilor americani falși, cu nominalul de 50 și 100. Urmărirea penală în privința a patru persoane a fost terminată, dosarul fiind expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond, transmite MOLDPRES.

Inculpații sunt bărbați cu vârste cuprinse între 24 și 34 de ani, originari din municipiul Chișinău și raioanele Călărași și Glodeni. Anterior, aceștia au mai fost condamnați pentru diferite infracțiuni.

„În baza probelor acumulate, a fost posibilă deconspirarea acțiunilor de punere în circulație a banilor falși – acțiuni care au durat pentru o perioadă de aproximativ 6 luni și se manifestau prin achitarea ilegală pentru automobile (în special, de tonaj mare), tehnică agricolă, cantități mari de carburanți la stațiile de alimentare PECO și produse alimentare. Activitatea infracțională a fost înfăptuită preponderent în zonele rurale ale ţării. Bancnotele false erau de o calitate înaltă, ceea ce le-a permis inculpaților să efectueze operațiuni de schimb valutar, la agenți economici autorizați”, indică poliţia.

Cele aproximativ 20 de dosare au fost conexate la dosarul de bază instrumentat de PCCOCS și, respectiv, a fost posibilă identificarea operațiunilor ilegale, cu scoaterea din circuitul civil a bancnotelor falsificate, care în total constituie suma de peste 10.000 de dolari americani. 

Potrivit legii penale, punerea în circulație a banilor falși de către membri ai grupurilor criminale organizate se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani.

Foto: facebook.com/politiarepubliciimoldova/photos

img21005788

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!