ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Romanul ”Grădina de sticlă” de Tatiana Țîbuleac a fost inclus printre cele 30 de cărți ale lumii

15:13 | 10.08.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 aug. /MOLDPRES/. Revista spaniolă ”El Cultural” a publicat o listă cu 30 de cărți pe care le-ar lua prin lume. Romanul ”Grădina de sticlă” de Tatiana Țîbuleac este printre ele, alături de laureații Premiului Nobel, francezul Le Clezio, canadiana Alcie Munro și chinezul Mo Yan, informează MOLDPRES.

Potrivit directorului Editurii ”Cartier”, Gheorghe Erizanu, revista spaniolă scrie elogios despre romanul Tatianei Țîbuleac. „În acest al doilea roman al scriitoarei, care a uimit toată Europa cu ”Vara în care mama avea ochii verzi”, e povestită copilăria Lastocikăi, o fată marginalizată, care trăiește mereu la marginea prăpastiei și care se contopește cu viitorul Moldovei, ocupată de URSS până în 1991. Scrisul Tatianei Țîbuleac, voalat poetic, umanizează cruzimea și curajul personajelor pierdute, pline de demoni, pătrunde în toată această poveste șocantă a unei fatalități și a unei călduri imediate pe care o simte cititorul”, se menționează în revista ”El Cultural”

”Grădina de sticlă” a apărut în 2018 la Editura ”Cartier”, în colecția ”Rotonda”, acum fiind la ediția a IV-a. A fost tradus în franceză, spaniolă, bulgară și albaneză.

Tatiana Țâbuleac s-a născut la 15 octombrie 1978 în Chișinău. Este licențiată a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM.

Debut editorial cu ”Fabule moderne” în 2014. Cartea ”Vara în care mama a avut ochii verzi” a fost distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2017), Premiul revistei Observator cultural și Premiul ”Observator Lyceum” (2018). Romanul a apărut în franceză, spaniolă, norvegiană, germană și poloneză. ”Grădina de sticlă”, editat în 2018, a fost distins cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (2019). Tatiana Țîbuleac este laureată a Premiului Național al Republicii Moldova pentru anul 2019.

img21005790

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!