ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Procurorii au depus demersuri la arestare pentru 18 persoane reținute în dosarul IPOT

11:15 | 11.08.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 11 aug. /MOLDPRES/. Vicedirectorul împreună cu alți cinci responsabili de la Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului (IPOT), precum și 12 persoane fizice, inclusiv beneficiari ai unor companii au fost puși sub învinuire în dosarul inițiat pe faptul abuzului în serviciu, coruperii pasive, coruperii active și traficului de influență, transmite MOLDPRES.

Procuratura Anticorupție le-a înaintat celor 18 persoane învinuirea și a înaintat demersuri în judecată cu solicitarea de aplicare în privința celor 6 angajați ai IPOT și 2 beneficiari ai unor companii a arestului preventiv pentru 30 de zile, iar în privința altor 10 persoane fizice – a arestului la domiciliu pentru 30 de zile. Demersurile procurorilor urmează a fi examinate astăzi de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

„Reținerile învinuiților survin ca urmare a peste 55 de percheziții desfășurate acum două zile la domiciliile, în birourile de serviciu și automobilele persoanelor vizate, în urma cărora de la angajații IPOT au fost ridicate peste 9 mii de euro și 48 mii lei, care se prezumă a fi rezultatul activității lor infracționale. O parte dintre persoanele învinuite și-au recunoscut vina, iar altele au făcut uz de dreptul lor procesual de a nu da declarații”, indică Procuratura Generală.

Acest proces penal a fost inițiat la începutul anului curent, iar potrivit probatoriului, în intervalul martie – iulie 2021, specialiștii IPOT ar fi pretins și primit de la persoane fizice și beneficiari ai unor companii sume cuprinse între 250 și 2000 euro. În schimbul acestor sume, responsabilii diminuau bonitatea solului în studiul pentru terenurile deținute de beneficiarii investigațiilor pedologice, prejudiciind astfel bugetul administrațiilor publice locale în proporții deosebit de mari.

Urmărirea penală se află în plină desfășurare.

Foto simbol

img21005806

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!