ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Recolta de struguri o va depăși pe cea din anul trecut, susțin specialiştii

12:58 | 11.08.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 11 aug. /MOLDPRES/. Recolta de struguri din Republica Moldova, în anul curent, va fi cu 15% mai mare decât anul trecut și va constitui circa 6-9 tone per hectar. Detalii despre starea plantațiilor viticole și estimările producției globale de struguri au fost discutate la Consiliul pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin și produse procesate”. Conform prognozelor specialiștilor, recoltarea strugurilor pentru vin va începe la mijlocul decadei a doua a lunii septembrie, transmite MOLDPRES.

În cadrul ședinței s-a comunicat faptul că oferta de struguri pentru procesare, conform datelor oferite de direcțiile raionale agricole, în acest an se estimează la peste 200 mii tone (în 2020 au fost procesate 160 mii tone). Specialiștii au menționat că recolta globală de struguri în anul curent va fi mai mare comparativ cu anul trecut, însă roada se estimează a fi cu peste 20% mai joasă față de media pe ultimii cinci ani, din cauza secetei severe din anul 2020, a înghețurilor târzii din primăvara anului 2021, precum și din cauza ploilor abundente.

Totodată, la ședință au fost discutate principalele provocări din sector. Astfel, producătorii au precizat că în anul curent, cheltuielile de îngrijire a plantațiilor viticole s-au majorat, urmare a efectuării unor lucrări suplimentare de tratare chimică a viței de vie împotriva bolilor/dăunătorilor, a efectuării lucrărilor în verde, precum și urmare a creșterii prețurilor la inputuri (combustibil, pesticide, fertilizanți etc.).  Din acest considerent, prețurile de achiziție a strugurilor urmează a fi, cel puțin, la nivelul prețurilor de cost ale acestora, iar pentru a stimula obținerea unei materii prime de calitate, prețurile de achiziție vor fi diferențiate în funcție de soi și calitatea strugurilor.

O altă problemă evidențiată de membrii Consiliului este faptul că, în ultima perioadă, comercianții de inputuri agricole (tractoare, combustibil, pesticide, fertilizanți etc.) au majorat neargumentat costul la produse, fapt ce generează un nivel non-competitiv al prețului la struguri și la produsele vitivinicole moldovenești.

La capitolul export de produse vitivinicole, urmare a informațiilor prezentate, membrii Consiliului au menționat că în anul trecut ele în volum au constituit 13,7 mln dal și în valoare 2 720,7 mln de lei. Raportat la anul 2019, urmare a consecințelor pandemiei COVID-19, exportul de vin în expresie naturală a fost diminuat cu peste 10,0%, iar în valoare cu peste 7,0%. Totodată, raportul vin îmbuteliat la cel în vrac a crescut cu peste 6% în volum și peste 8% în valoare, iar al produselor pe bază de vin cu peste 7% în volum și cca 6% în valoare. În 5 luni ale anului curent – în volum au constituit peste 5,5 mln dal (în aceeași perioadă a anului 2019 - 5,7 mln dal) și în valoare peste 1 284 mln de lei (în 2019 – 1 130 mln de lei).

Exportul de produse vitivinicole se realizează în 63 de țări. Top 10 state importatoare de produse vitivinicole din Republica Moldova este următorul: România, Federația Rusă, Polonia, Belarus, China, Georgia, Cehia, Ucraina, Germania, Kazahstan.

Foto: Agroinfo

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!