ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Lotul de vaccin donat de Lituania a ajuns la Chişinău

16:18 | 11.08.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 11 aug. /MOLDPRES/. Un alt lot de 26.500 de doze de vaccin AstraZeneca (Vaxzevria) a ajuns astăzi la Chișinău și urmează să fie distribuit proporțional în cele peste 500 de puncte de imunizare din țară. Lotul de vaccin a fost oferit cu titlu gratuit de Lituania, prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, transmite MOLDPRES. 

„Suportul partenerilor internaționali, oferit Republicii Moldova în lupta cu pandemia COVID-19, este mai mult decât un gest de solidaritate și prietenie necondiționată. Mulțumim Lituaniei pentru acest lot de 26.500 de doze de vaccin, ce va contribui la desfășurarea campaniei de imunizare prin care putem schimba cursul pandemiei COVID-19. În această pandemie, nimeni nu este în siguranță până când toată lumea nu este în siguranță. De aceea, îndemnăm pe toți oamenii, care încă nu au reușit să se vaccineze, astfel încât împreună să construim un zid de apărare în fața virusului pentru a-și proteja sănătatea și viața”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Svetlana Nicolaescu. 

„Lituania a alocat 200 de mii de doze de vaccin împotriva Covid-19 pentru țările Parteneriatului Estic, dintre care 26,5 mii de doze pentru Republica Moldova. Nu este doar o formă de asistență pentru țările vecine, dar și un act de solidaritate pe fundalul unei amenințări epidemiologice provocate de COVID-19. Întotdeauna, Lituania a ajutat Moldova și este pregătită să ofere suport și în perioada care urmează”, a relevat ambasadorul Lituaniei la Chișinău, Kęstutis Kudzmanas.

La 9 august, Republica Moldova a recepționat un lot de 30.000 de doze de vaccin AstraZeneca (Vaxzevria), donate de Letonia. Astfel, de la începutul campaniei de imunizare, 570,100 de doze de vaccin AstraZeneca au ajuns la Chișinău, fiind depozitate și distribuite de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Potrivit specialiştilor, vaccinul AstraZeneca (Vaxzevria) este sigur și eficient împotriva formelor grave și deceselor în proporție de 100%. Se administrează persoanelor cu vârsta de 18 ani și mai mult, intramuscular cu două doze la un interval de 4 și 12 săptămâni. 

Până în prezent, 1.111.680 de doze de vaccin au fost administrate în țara noastră, iar 545 219 persoane au finalizat schema completă de imunizare.

Foto: Ministerul Sănătăţii

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!