ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actorul şi regizorul Vitalie Rusu își sărbătorește cea de-a 80-a aniversare

18:53 | 11.08.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 aug. /MOLDPRES/. Cunoscutul actor de teatru şi cinema, regizorul Vitalie Rusu, Artist al Poporului, deținător al Ordinului Republicii, își sărbătorește astăzi cea de-a 80-a aniversare, informează MOLDPRES.

Vitalie Rusu s-a născut la 12 august 1941 în satul Plopi, raionul Donduşeni. În 1964 a absolvit Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chişinău, specialitatea actor de teatru şi film. Din 1962 a lucrat în calitate de actor şi regizor la Teatrul Muzical-Dramatic „A. S. Puşkin” (astăzi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu) din Chişinău. Din 1985 a fost regizor-şef al acestui teatru.

În anii 1977-1979 a făcut un stagiu la Teatrul Academic de Dramă „V. Maiakovski” din Moscova. În 1999 a fost ataşat cultural, iar în 2000-2003 - secretar la Ambasada Republicii Moldova la București.

În cariera sa de actor de peste 50 de ani, a jucat 80 de roluri de teatru şi film: Hlestakov în „Revizorul" de N. V. Gogol, Mercuţio în „Romeo şi Julieta” de W. Shakespeare, Alecu – „Iaşii în carnaval" de V. Alecsandri, Gheorghe – „Soacra cu trei nurori" de I. Creangă.

Vitalie Rusu s-a manifestat plenar şi în calitate de regizor, montând cu succes spectacolele: „Bastarzii” de Dumitru Matcovschi, „Flori de măr” de Valeriu Ţurcanu, „Tache, Ianche şi Cadâr” de Victor Ion Popa ş.a. Din 2005, a revenit în teatru, în piesa lui Andrei Strîmbeanu „Oltea”, rolul lui Ștefan cel Mare şi Sfânt – primul rol dramatic din cariera sa. În 2011 a prezentat în Italia spectacolul „A douăsprezecea noapte” de W. Shakespeare, montat de regizorul italian Andreea Batisatini.  

Despre Vitalie Rusu scriitorul Ion Druţă spunea că este o explozie a teatrului moldovenesc.  

În 1973 i s-a conferit titlul onorific Artist Emerit şi în 1983 – cel de Artist al Poporului. În 2011 Vitalie Rusu a fost distins cu Ordinul Republicii şi în 2013 – cu Premiul Naţional.

img21005829

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!