ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Vaccinarea şi situația epidemiologică au fost examinate la o ședință cu autoritățile locale din UTA Gagauz-Yeri

11:23 | 12.08.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 12 aug. /MOLDPRES/. Guvernatorul UTA Gagauz-Yeri, Irina Vlah, a convocat astăzi în şedinţă managerii instituțiilor medicale din autonomie. Principalele subiecte discutate au constat în campania de vaccinare şi evoluția situației epidemiologice în regiune, transmite MOLDPRES.

Potrivit medicilor, în ultima perioadă, în autonomie se atestă o creștere a numărului de persoane infectate, ceea ce a determinat reluarea activității centrelor COVID din Ceadâr-Lunga și Comrat.

“În secțiile de boli infecțioase din UTA Găgăuzia au fost internați 35 de pacienți, dintre care 13 sunt în stare gravă. Cazurile noi de COVID-19 sunt caracterizate printr-o formă mai severă a bolii, iar rata vaccinării împotriva COVID-19 rămâne scăzută în regiune. În data de 12 august, ciclul complet de vaccinare l-au trecut 9672 de persoane sau 7,6% din locuitorii Găgăuziei, și doar 14607 persoane au primit prima doză a vaccinului, ceea ce reprezintă 11% din populație. Rata de vaccinare a personalului medical a ajuns la 80,4%”, au informat specialiștii.

În cadrul ședinței a avut loc şi un schimb de opinii cu privire la motivele reticenței oamenilor de a se vaccina. Bașcanul a cerut șefilor organelor administrației publice locale și managerilor instituțiilor medicale să se implice cât mai activ în campanie pentru a convinge cetățenii să urmeze procedura de vaccinare.

"Pandemia a provocat deja 290 de victime în autonomie. Printre aceștia sunt medici, profesori, alți membri proeminenți și activi ai societății. În acest timp, medicii noștri au salvat mii de vieți. Pericolul este real, virusul se modifică și devine mai periculos. Vaccinarea este singura cale de ieșire din epidemie și revenirea la o viață liberă deplină. A fi vaccinat înseamnă a fi responsabil și a ajuta societatea să depășească epidemia mai repede. Ar trebui să ne implicăm cu toții în campania de a convinge oamenii să primească vaccinul - acest subiect ar trebui să fie cel mai important acum", a conchis başcanul Irina Vlah.

În prezent, per ansamblu pe ţară, cea mai mare rată de vaccinare este înregistrată în capitală, cu peste 20 la sută, iar cea mai mică - în UTA Gagauz-Yeri, cu nici 10 la sută din populație imunizată.  

Foto: gagauzia.md

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!