ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În România a fost dat start unui proiect de promovare a celor mai bune romane din R. Moldova

14:44 | 12.08.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 aug. /MOLDPRES/. Un proiect de promovare a celor mai bune romane din Republica Moldova în România, intitulat ”Romanul românesc din stânga Prutului” a lansat zilele acestea Acociația pentru cultură și arte ”Arbor” din București, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Literatură "Mihail Kogălniceanu" (MNLMK) din Chișinău, ARCUB (gazda evenimentelor), Ambasada Republicii Moldova în România și alte instituții de cultură, informează MOLDPRES.

Potrivit președintelui Asociației pentru cultură și arte ”Arbor”, Victoria Nagy Vajda, proiectul are drept scop familiarizarea publicului din România cu cinci romane care au schimbat fața literaturii din R. Moldova. Este vorba despre: „Povestea cu cocoșul roșu” (1966) de Vasile Vasilache, „Zbor frânt” (1966) de Vladimir Beșleagă, „Biserica albă” (1987) de Ion Druță, „Venetica” (1998) de Ariadna Șalari și „Hronicul găinarilor” (2006) de Aureliu Busuioc. ”Cinci critici literari, importante nume ale criticii literare românești, Cosmin Ciotloș, Florina Pîrjol, Bogdan Crețu, Marius Chivu și Andreea Răsuceanu vor avea o contribuție esențială la promovarea acestor opere literare în România, prin scrierea unui eseu de critică literară la romanele mai sus menționate”, a precizat Victoria Nagy Vajda.

Textele de critică literară vor fi publicate în revistele de cultură ”Dilema Veche” (România) și ”Contrafort” (Republica Moldova), iar pe 24 și 25 august vor fi organizate două seri de discuții literare cu participarea criticilor literari de pe ambele maluri ale Prutului.

Primul eseu, semnat de Andreea Răsuceanu, despre  romanul ”Hronicul Găinarilor” de Aureliu Busuioc, a fost publicat în numărul din iulie al revistei ”Contrafort”.

Totodată, pentru a da o pondere și mai mare proiectului, Asociația pentru cultură și arte  ”Arbor” va organiza la București prima expoziție a Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu" din Chișinău, care va pune în valoare opera scriitorilor basarabeni prin lucrări de artă, cărți, manuscrise și obiecte din fondul MNLMK.

img21005850

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!