ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Procedura de numire și alegere a membrilor CSM și a Consiliului Superior al Procurorilor ar putea fi modificată

14:42 | 12.08.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 12 aug. /MOLDPRES/. Alegerea și numirea membrilor în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) ar urma să fie reglementată conform unor noi modificări, transmite MOLDPRES.

Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a acordat astăzi votul pozitiv proiectului de lege care cuprinde noi metode de alegere și numire a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii și ai Consiliului Superior al Procurorilor.

Potrivit modificărilor conținute în proiectul de lege, șase din judecătorii CSM vor fi aleși de către Adunarea Generală a judecătorilor, patru din cadrul judecătoriilor și câte unul din cadrul curților de apel și al Curții Supreme de Justiție.

Proiectul den lege conține prevederi similare în ceea ce privește alegerile în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor. Astfel, CSP va anunța data convocării ședinței cu cel puțin două luni înainte, iar participarea la Adunarea Generală poate avea loc și online. “Poate fi ales candidatul care are o vechime în funcție de procuror de cel puțin 3 ani efectiv lucrați și nu a fost sancționat disciplinar, în ultimii 3 ani”, se menționează în nota informativă.

În proiect se stabilește și modul de organizare a Adunării Generale a Judecătorilor. Astfel, participarea la adunare poate avea loc și prin teleconferință. De asemenea, proiectul introducere posibilitatea folosirii votului electronic, în cazuri extraordinare, cum ar fi pandemia, însă acest fapt urmează a fi reglementat în regulamentul Adunării Generale a Judecătorilor.

Foto: Parlament

img21005851

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!