ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autorităţile vor aplica mai multe soluţii digitale în lupta cu COVID-19

17:26 | 13.08.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 13 aug. /MOLDPRES/. Situația pandemică se înrăutățește, acest val fiind legat și de creșterea sezonieră. De aceea, noua hotărâre a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP), care va intra în vigoare luni prevede un şir de modificări, adaptate situaţiei. Despre aceasta a declarat, după şedinţa CNESP de astăzi, Ala Nemerenco, ministrul Sănătăţii, transmite MOLDPRES.

Potrivit ministrului, de luni, accesul în interiorul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar călătorilor, nu și celor care îi petrec. „Vom implementa şi o serie de soluții digitale: Vom avea un certificat digital de vaccinare; fișa epidemiologică care trebuie prezentată la punctul vamal pe sensul de intrare în Republica Moldova va fi digitală; Vom crea o aplicație mobilă de monitorizare şi pentru cei care se află în autoizolare”, a spus oficialul.

Ala Nemerenco a precizat că noua hotărâre a CNESP va fi făcută publică în seara zilei de astăzi şi va intra în vigoare luni, 16 august.

Din cele 256 cazuri primare de infectare cu SARS-CoV-2 înregistrate ieri, 232 nu sunt vaccinate. Spitalizați pe toată țara avem 450 pacienți; în stare extrem de gravă - 66; 12 conectați la respirație artificială; decese 4.

Numărul cazurilor noi de COVID-19 este în creștere (cu 16,9%).  Numărul de decese a crescut cu 145,5% în ultima săptămână. Unele raioane au întrat deja în Cod roșu de alertă epidemiologică - Cahul, Vulcănești, Edineț. Rata de contagiozitate a atins cota de 1,12.

În acelaşi timp, conform autorităţilor, 98% din persoanele internate cu forme grave de COVID-19 nu sunt vaccinate. 99% din persoanele internate la terapie intensivă nu sunt imunizate. 100% din mamele spitalizate cu copii ce suferă de COVID-19 nu sunt vaccinate. Iar 90% din cei care au făcut boala nu sunt imunizați.

Foto: Facebook

img21005901

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!