ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cântărețul de operă Mihail Muntean își sărbătorește ziua de naștere

08:32 | 15.08.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 aug. /MOLDPRES/. Cunoscutul cântăreț de operă Mihail Muntean, Artist al Poporului, deținător al Ordinului Republicii, laureat la Premiului Național, a împlinit astăzi 78 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut în 1943 în satul Criva, raionul Edineţ. În 1971, a absolvit Institutul de Arte din Chișinău. Tenorul a debutat la Opera Națională în anul 1972. În anii 1977-1978, și-a perfecționat măiestria vocală la Teatrul „La Scala” din Milano, Italia. În anii 1996-1997, Mihail Muntean a fost director general la Teatrul Național de Operă și Balet, şef al catedrei „Canto Academic” la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.

A fost aplaudat pe diverse scene ale lumii, singurul continent unde n-a cântat fiind Australia. A jucat în opere de Giuseppe Verdi (Alfredo din „Traviata”, Ricardo din „Bal mascat”, Manrico din „Trubadurul”, Radames din „Aida”, Otello din opera cu același nume, Don Alvaro din „Forța destinului” și alte lucrări de același autor). A fost, de asemenea, în rolurile principale ale operelor semnate de Puccini, Mascagni, P. I. Ceaikovski și alți compozitori de talie universală. Este membru al mai multor jurii naționale și internaționale, inclusiv președinte al juriului la festivalurile „Crizantema de Argint” și „Două inimi gemene”.

Mihail Muntean este Artist al Poporului din RSSM (1980) şi URSS (1986). Laureat al Premiului de Stat (1988), cavaler al ”Ordinului Republicii” (1993), președinte al Centrului de Susținere și Dezvoltare a Culturii, deținătorul ordinului „Meritul Cultural" în grad de Cavaler, categoria D „Arta Spectacolului" (2016, România).

img21005921

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!