ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Evenimentele festive sunt permise cu participarea a cel mult 250 de persoane

08:32 | 16.08.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 16 aug. /MOLDPRES/. Accesul în instituțiile de alimentație publică în spații închise, teatre, muzee, cinematografe, biblioteci, zone de agreement, festivități, evenimente în masă, centre sportive și bazine sportive cu participarea vizitatorilor, spectatorilor se permite până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 250 de persoane într-un spațiu închis, asigurând suprafața de minimum 4 m2 pentru fiecare persoană, cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară. Prevederea este indicată în Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), care intră în vigoare luni, 16 august, transmite MOLDPRES.

De asemenea, conform CNESP, se permite organizarea evenimentelor publice în spații deschise cu condiția purtării măștilor de protecție în cazul în care distanța fizică de mai mult de 1 metru nu poate fi asigurată. Masca de protecție trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.

În același timp, Ministerul Sănătății va asigura: evaluarea gradului de pregătire şi a capacității de răspuns a instituiților și serviciilor medico-sanitare în cazul unei eventuale agravări a situației epidemiologice prin COVID-19; asigurarea unui nivel adecvat de pregătire a componentelor sistemului de sănătate pentru a reacționa eficient în cazul unei eventualele urgențe de sănătate publică (fond de paturi, stoc de medicamente, vaccinuri, consumabile, echipamente medicale, acces la servicii de diagnostic și tratament); accelerarea creșterii acoperii vaccinale împotriva COVID-19 prin implementarea campaniilor de informare țintite pentru diferite categorii de populație privind beneficiile vaccinării și riscurile ce pot fi provocate de COVID-19.

Totodată, ministerul de profil va asigura organizarea și implementarea serviciilor diversificate de imunizare, punctelor de vaccinare mobile în cadrul instituțiilor publice și agenților economici, indiferent de forma juridică de organizare; organizarea activității centrelor de vaccinare din cadrul instituțiilor medico-sanitare în zilele de odihnă conform programului prestabilit;  desfășurarea activităților de instruire pentru creșterea vigilenței lucrătorilor medicali privind răspândirea virusului SARS-CoV-2, inclusiv a noilor variante; monitorizarea activă a persoanelor aflate în autoizolare și a contacților;  monitorizarea activă a persoanelor aflate în tratament la domiciliu, cu identificarea persoanelor solitare și asigurarea accesului lor gratuit la medicamente; ajustarea Protocolului clinic național provizoriu “Infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19).

Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor asigura revizuirea tuturor hotărârilor/dispozițiilor aprobate, aducându-le în concordanță cu hotărârile Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică a Republicii Moldova.

Foto: telegraph.co.uk

img21005935

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!