ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Criticul de teatru și publicistul Ion Gheorghe Șvitchi își sărbătorește cea de-a 75-a aniversare

14:21 | 16.08.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 aug. /MOLDPRES/. Actorul de teatru și cinema, regizorul, criticul de teatru și publicistul Ion Gheorghe Șvitchi, Maestru în Artă, își sărbătorește astăzi cea de-a 75-a aniversare, informează MOLDPRES.

S-a născut la 16 august 1946 în satul Crișcăuți, raionul Dondușeni. În 1969, a absolvit Institutul  Unional de Artă Teatrală ”A. V. Lunacearski” din Moscova, Facultatea actor de teatru și cinema.

În 1969-1971 a fost actor la Teatrul Muzical-Dramatic ”A.S. Pușkin” (în prezent – Teatrul Național ”Mihai Eminescu”). Și-a continuat activitatea la redacția literar-dramatică  a Comitetului de Stat pentru Radio și Televiziune în calitate de regizor,  și, totodată, a fost actor la Teatrul televizat ”Dialog” ( 1971-1976). În 1977 devine corespondent special la săptămânalul „ Literatura și Arta ” din Chișinău, apoi (în perioada anilor 1992-1996) este corespondent special la revista de cultură „Baricada” din București. A fost secretar literar la teatrele ”Guguță”, ”Licurici” și ”Ginta Latină”,  funcționar la Ministerul Culturii.

A debutat în cinematografie la Studioul „Moldova-film” (1968). S-a realizat în filmele: ”Marea în flăcări”,  Studioul Cinematografic ”Maxim Gorki”  din Moscova (1969),  ”Pedepsitorul”, Studioul ”Mosfilm” („1969),  ”Codul Fulger de sud” (1980), etc.

A publicat cărțile: ”Actori-poeți”, ”Autograf pe cortina  Teatrului Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți”,  ”Licurici septuagenar:  incursiune istorico- bibliografică : 1945-2015”,  ”Piese într-un act: Pentru teatrele de amatori, ”Plânge negura la geam”, ”Ispita”,  ”Un sfert de veac în luminile rampei”, ”Veșnic vii”, ”Sentința”, ”Impostorul”, ”O cină pe pentru cinci persoane”, ”Alaiul planetelor”, ”Pragul” etc.

Prin decretul președintelui țării, la 31 decembrie 1996 i s-a conferit titlul de Maestru în artă  ”pentru activitate îndelungată și rodnică pe tărâmul culturii, merite în crearea și propagarea valorilor naționale”.

img21005957

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!