ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Andrei Negură: ”Am realizat peste 50 de lucrări de pictură”

15:13 | 17.08.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 aug. /MOLDPRES/. Cunoscutul artist plastic Andrei Negură a creat în ultima perioadă peste 50 de lucrări de pictură. ”Majoritatea acestora sunt din ciclurile ”Revelație”, ”Profesiuni și pergamente”, a afirmat pictorul, citat de MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Andrei Negură a menționat că deși e pandemie, pentru el această perioadă a fost destul de prolifică. ”Activez la Chișinău și la Brașov. În 2001-2009 am avut atelier de creație și la Paris. Dar, din păcate, nici acolo lucrările de pictură nu sunt prea solicitate. Condiția omului de creație devine tot mai incertă. Cu toate că sunt oameni înstăriți pretutindeni, aproape nimeni cu cumpără astăzi o lucrare de pictură sau o carte. Dacă vrem să fim o societate civilizată, o țară prosperă, trebuie să investim în cultură și educație. Sună cam banal aceste afirmații, dar sunt lucruri adevărate”, a subliniat artistul.

Totuși, Andrei Negură este optimist. Participă cu regularitate la diverse ateliere, tabere de creație și expoziții din țară și de peste hotare. ”Munca de creație întotdeauna îl face pe artist fericit. Sperăm că lucrurile se vor schimba spre bine și în țara noastră. Ultimele evenimente produse ne dau speranță că vom deveni și noi  stăpân pe soarta noastră și vom privi cu încredere în ziua de mâine”, a mai spus pictorul.

Andrei Negură s-a născut la 16 august 1956 în satul Echimăuți, raionul Rezina. În 1975 a absolvit  Colegiul de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală” din Chişinău, în 1980 - Academia de Textile ”A. N. Kosîghin”,  din Moscova și în 1985 - Academia de Arte Decorative, Budapesta, Ungaria. A fost profesor de la Școala de arte plastic pentru copii din Rezina, etnograf la Asociația de meșteșuguri populare ”Artizana” din Chișinău,  fondatorul și șeful Catedrei de arte textile a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, iar în 1992-1993 - președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova.

A avut expoziții în R. Moldova, Belgia, Franța, Italia, România, Spania și în alte țări. În 1999 a fost distins cu Medalia de Argint Salon du Plnnovation Eureka, Bruxelles, Belgia, în 2000 - cu Marea Medalie de Aur Salon d’Arts Contemporains, Marseille, Franţa, în 2001 - cu  Marele premiu Placheta de Aur al Salonului de Artă Contemporană, Cannes, Franţa, în 2002 - cu Medalia de Aur Salon d’Arts Contemporains, Cannes, Franţa,  în 2004 - cu Medalia de aur Meritul şi devotamentul pentru contribuţia adusă artelor plastice universale, Franţa și în 2021 - cu Marele Premiu la expoziția-concurs consacrată Zilei naționale a Culturii. Are lucrări în colecții publice și private din țară și de peste hotare.

img21005985

img21005985

img21005985

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!