ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful diplomației moldovene a avut o întrevedere cu omologul său din Letonia

17:11 | 17.08.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 17 aug. /MOLDPRES/. Șeful diplomației moldovene Nicu Popescu l-a găzduit astăzi pe Edgars Rinkēvičs, ministru al Afacerilor Externe al Letoniei, aflat în vizită în Republica Moldova la invitația omologului moldovean. Oficialii au abordat principalele subiecte de interes de pe agenda de cooperare moldo-letonă şi oportunitățile de aprofundare a dialogului bilateral, informează MOLDPRES.

Serviciul diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE a relatat agenției că interlocutorii au salutat dinamica pozitivă a dialogului între cele două state și au convenit asupra acțiunilor concrete care urmează a fi întreprinse în viitorul apropiat, inclusiv organizarea vizitelor reciproce la nivel înalt în contextul celebrării în anul 2022 a celei de-a 30-a aniversări a stabiliri relațiilor diplomatice.

Miniștrii s-au referit și la necesitatea actualizării unor acorduri bilaterale, precum și semnării tratatelor noi în domenii de interes comun, precum conversiunea permiselor de conducere, digitalizarea, protecția socială, cooperarea în domeniul securității cu Uniunea Europeană și protecția mediului înconjurător. De asemenea, s-a discutat despre modalitățile impulsionării interacțiunii sectoriale și de dezvoltare regională, precum și stimularea cooperării comercial-economice, inclusiv organizarea următoarei ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-letone pentru cooperare comercial-economică și a unui Forum al oamenilor de afaceri.

În cadrul reuniunii, vicepremierul Nicu Popescu a adresat mulțumiri Guvernului leton pentru susținerea politică constantă și asistența pentru dezvoltare acordată țării noastre întru realizarea reformelor structurale și obiectivelor prioritare în parcursul european al Republicii Moldova. A fost exprimată recunoștința pentru donarea recentă a celor 30 mii de doze de vaccin anti-COVID-19, care vine să reconfirme solidaritatea și relațiile de prietenie dintre cele două state.

La rândul său, Edgars Rinkēvičs a menționat că Letonia continuă să fie un susținător activ al integrării europene a Republicii Moldova și a subliniat disponibilitatea țării sale de a acorda și în continuare sprijinul și expertiza necesară în procesul de reforme pentru implementarea Acordului de Asociere. În final, a adresat invitația pentru Nicu Popescu de a vizita Riga și a continua dialogul pe subiecte de interes comun. 

Declarațiile de presă ale miniștrilor de Externe pot fi urmărite în reluare pe pagina Facebook a MAEIE, iar textul integral al acestor declarații poate fi accesat pe pagina ministerului la secțiunea „Discursuri și mesaje”.

Foto: MAEIE

img21005991

img21005991

img21005991

img21005991

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!