ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Marea Britanie ar putea primi 20.000 de refugiaţi afgani

07:52 | 18.08.2021 Categorie: Externe

Londra, 18 aug. /MOLDPRES/. Guvernul britanic a anunţat marţi lansarea unui program pentru primirea ''pe termen lung'' a 20.000 de refugiaţi afgani, între care 5.000 în primul an, măsură anunţată în ajunul unei sesiuni extraordinare a parlamentului dedicată crizei legate de revenirea talibanilor la putere în Afganistan, relatează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

''Avem o datorie faţă de toţi cei care au lucrat cu noi pentru a face din Afganistan un loc mai bun în ultimii 20 de ani. Mulţi dintre ei, în special femeile, au acum nevoie urgent de ajutorul nostru'', a declarat premierul Boris Johnson, potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne. El a spus că este ''mândru că Regatul Unit a reuşit să pună în aplicare această măsură pentru a-i ajuta pe ei şi familiile lor să trăiască în siguranţă în Regatul Unit''.

Şeful guvernului va prezenta acest nou program miercuri dimineaţă deputaţilor care şi-au întrerupt vacanţa de vară pentru a dezbate subiectul în Camera Comunelor. Ca urmare a deteriorării rapide a situaţiei, au apărut critici, inclusiv în rândurile conservatorilor lui Boris Johnson, privind gestionarea crizei în Afganistan.

Noul program anunţat îşi propune să primească în primul an 5.000 de cetăţeni afgani ''ameninţaţi de criza actuală'', în special femei, fete şi minorităţi religioase, indică Ministerul de Interne.

Guvernul britanic nu a specificat intervalul de timp în care vor fi primiţi 20.000 de afgani, menţionând pur şi simplu ''pe termen lung'', dar acest nou program este inspirat de unul pentru refugiaţii sirieni care a permis stabilirea a 20.000 dintre aceştia în şapte ani, din 2014 până în 2021, notează AFP.

Foto: click2houston.com

img21005999

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!