ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Preşedintele chinez şi-a îndemnat compatrioţii mai bogaţi să se implice în reducerea inegalităţilor

10:15 | 19.08.2021 Categorie: Externe

Beijing, 19 aug. /MOLDPRES/. Preşedintele chinez Xi Jinping a cerut celor mai bogaţi compatrioţi ai săi să facă mai mult pentru "prosperitatea comună" şi a promis o "ajustare" a veniturilor excesive, într-o ţară în care creşterea economică galopantă a adâncit inegalităţile, relatează AFP, citată de Agerpres și MOLDPRES.

Nivelul de trai în China a crescut considerabil din anii 1970. Ţara este în prezent o piaţă uriaşă cu sute de  milioane de consumatori din clasa mijlocie, curtaţi de multinaţionalele străine.

Dar discrepanţele de avere sunt importante.

Dacă China deţine recordul în lume ca număr de miliardari în dolari, ţara nu a eradicat oficial decât anul trecut sărăcia absolută.

În cursul unei reuniuni consacrate economiei, preşedintele chinez a lansat un apel la o redistribuire "rezonabilă" a averilor de care să poată "profita toţi", au relatat miercuri media de stat.

În dorinţa realizării unei echităţi sociale, urmează să fie luate măsuri pentru "creşterea veniturilor categoriilor cu retribuţii mici" şi "ajustarea veniturilor excesive", a subliniat Xi Jinping, potrivit unui rezumat al reuniunii.

Nu se precizează cum omul forte de la Beijing intenţionează să atingă acest obiectiv, dar directivele sale dau în general tonul priorităţilor ţării pentru lunile următoare, notează AFP.

Reuniunea a încurajat de asemenea mai multă "echitate" în materie de educaţie, într-un moment în care costurile prohibitive ale cursurilor private sunt din ce în ce mai criticate.

Luna trecută, Beijingul a strâns şurubul sectorului lucrativ educaţional pe care vrea să-l facă necomercial. Volumul cursurilor cu plată va fi redus drastic.

Măsura a deranjat mulţi părinţi chinezi, obsedaţi de reuşita copiilor lor şi obişnuiţi să-i înscrie la numeroase cursuri extraşcolare, adesea costisitoare.

Cvasitotalitatea populaţiei trăia în sărăcie la începuturile Republicii Populare Chineze în 1949, aminteşte agenţia franceză de presă.

Dar reformele economice lansate la sfârşitul anilor 1970 au avut ca efect dezvoltarea unor mari averi, liderul din vremea respectivă, Deng Xiaoping, considerând "normal" în 1984 ca unii să se îmbogăţească înaintea altora.

Dacă regiunile de coastă, deschise comerţului internaţional, s-au modernizat rapid, cele din interiorul ţării au cunoscut o creştere mai lentă.

Pentru a rectifica tendinţa, autorităţile şi-au înmulţit în ultimii ani iniţiativele pentru a repera familiile nevoiaşe, distribuind subvenţii şi realizând mari lucrări de infrastructură.

La sfârşitul anului 2020, China a declarat oficial că a eradicat sărăcia absolută, notează AFP.

Foto: Xinhua

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!