ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Două proiecte de la Ungheni, finanţate de UE, se desfăşoară conform graficului

12:14 | 19.08.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 19 aug. /MOLDPRES/. Conducerea Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru și specialiști în monitorizarea proiectelor au întreprins astăzi o vizită de lucru la șantierele proiectelor de dezvoltare regională implementate în prezent în municipiul Ungheni. La vizitele în teritoriu au participat și reprezentanții Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), antreprenorii care execută lucrările de construcție, precum și reprezentanții autorităților publice locale, transmite MOLDPRES.

Primul obiectiv monitorizat a fost proiectul "Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare în mun. Ungheni", unde până la acest moment, au fost construiți aproximativ 9,5 km de apeduct (inclusiv 867 branșamente) și aproape 7,3 km  de canalizare gravitațională (inclusiv 507 racorduri la rețeaua de canalizare). Tot aici, au fost construite două stații de pompare și pozați 770 m de canalizare sub presiune. Valoarea contractului de antrepriză constituie 55,73 mln lei, durata de executare a lucrărilor contractate fiind de 12 luni.

În continuare, echipa de monitorizare a vizitat instituţia unde se execută lucrări în cadrul proiectului „Sporirii eficienței energetice a Liceului Teoretic "Mihai Eminescu" din municipiul Ungheni". Valoarea contractului de antrepriză constituie 47,56 mln lei, durata de executare a lucrărilor contractate fiind de 12 luni.

Urmare implementării acestei măsuri investiționale, 101 angajați și 1 187 de elevi ai Liceului „Mihai Eminescu" vor beneficia de condiții îmbunătățite de confort în liceu, consumul de energie în această instituție de învățământ va fi redus cu 1 500 MWh și emisiile anuale normate de CO2 se vor diminua cu 330 tone.

În cadrul vizitelor, cei prezenți au discutat despre progresul efectuării lucrărilor de construcție, impedimentele întâlnite pe parcurs și încadrarea în termenii de execuție stipulați în contractul de antrepriză și graficul de lucru. Per ansamblu, specialiştii au constatat că proiectele sunt derulate conform normelor.

Cele două proiecte menționate sunt finanțate de către Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova". Acesta este implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și sprijinit financiar de Ministerul german pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare. 

Foto: ADR Centru

img21006043

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!