ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Executivul a aprobat o singură Metodologie la efectuarea controalelor de stat în domeniul muncii și securității la locul de muncă

17:41 | 19.08.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 aug. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi revizuirea cadrului normativ secundar care reglementează metodologia de analiză a riscurilor la efectuarea controlului în domeniul raporturilor de muncă, precum și cel al securității și sănătății în muncă de către Inspectoratul de Stat al Muncii, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Menționăm că anul trecut, funcția de control în domeniul siguranței ocupaționale a fost retrasă de la 10 organe de control sectoriale (ANSA, APCSP, ANSP, IPM, ANTA, AAC, AN, ANRE, ANRCETI, AST), fiind atribuită exclusiv în competența Inspectoratului de Stat al Muncii. 

Astfel, proiectul respectiv prevede aprobarea unei singure metodologii de aplicare la efectuarea de către Inspectorat a controalelor de stat în domeniul raporturilor de muncă, securității și sănătății în muncă, cu stabilirea criteriilor de risc și a regulilor de analiză a acestora. 
De asemenea, vor fi excluse prevederile referitoare la atribuțiile de control în domeniul securității și sănătății în muncă din Metodologiile privind controlul de stat în domeniul respectiv care erau aplicate anterior de către organele de control sectoriale. 

Modificările cadrului normativ vor duce la consolidarea analizei criteriilor de risc ca sursă primordială pentru efectuarea controalelor de stat în domeniul muncii, securității și sănătății în muncă și la promovarea unui cadru normativ unitar privind analiza criteriilor de risc.

 Foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!