ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansat proiectul SMURD-2

08:09 | 20.08.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 20 aug. /MOLDPRES/. În preajma a patru spitale din țară, la Chișinău, Bălți și Cahul, vor fi amenajate platforme autorizate de aterizare – decolare pentru elicopterele SMURD. Lucrările se vor desfășura în cadrul proiectului SMURD-2 „Îmbunătățirea infrastructurii de operare a Serviciului Mobil de Urgență, Resuscitare și Descarcerare (SMURD) și de pregătire a personalului de intervenție în situații de urgență în zona transfrontalieră dintre Republica Moldova și România”, lansat ieri la Iași, comunică MOLDPRES.

Proiectul este finanțat de Comisia Europeană, în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova, 2014-2020.

De asemenea, în parteneriat cu IGSU al MAI din Republica Moldova, Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne din România și Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, vor fi realizate o serie de măsuri, printre care: reconstrucția și operaționalizarea a două puncte de operare SMURD în municipiul Ungheni și orașul Cantemir, reconstrucția și amenajarea Unităților de Salvatori și pompieri din Ungheni și Cantemir, procurarea și dotarea parcului SMURD cu 10 autospeciale de intervenție ”FRAP” și patru autospeciale de descarcerare grea, pentru acordarea primului ajutor calificat și transportarea pacienților la spital, precum şi pentru efectuarea lucrărilor de descarcerare şi salvare.

Conform proiectului, în perioada anilor 2021-2023, urmează să fie construită Unitatea de Primiri Urgente (UPU) în cadrul Institutului de Medicină Urgentă și reconstruită UPU din cadrul Spitalului Clinic Bălți.

Construcția UPU va fi realizată conform rigorilor naționale și internaționale, ceea ce va permite acordarea asistenței medicale de urgență în dependență de tipul urgenței: Cod roșu (zona de triaj și zona de resuscitare); Cod galben (zona pentru evaluare și tratament imediat); Cod verde (zona pentru evaluare și tratament a urgențelor minore).

Proiectul SMURD a demarat în țara noastră în anul 2014, când a fost semnat Acordul între Guvernele României şi Republicii Moldova privind ajutorul reciproc pentru intervențiile transfrontaliere în caz de urgențe medicale, care a contribuit la îmbunătățirea serviciilor de urgență publică în zona transfrontalieră, inclusiv crearea unei infrastructuri de frontieră pentru intervențiile transfrontaliere aero-medicale.

Ca rezultat al primului proiect, în municipiul Cahul au fost fortificate capacitățile comune de intervenție și colaborare între IMSP Spitalul Raional Cahul și Serviciul paramedical SMURD al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, UPU a SR Cahul a fost dotată cu o autospecială tip C-1 terapie intensivă mobilă (reanimobil).

Începând cu anul 2014, în Republica Moldova s-au efectuat 115 misiuni de evacuare a pacienților aero-medicale, inclusiv 52 cu suportul Î.S. ”Moldaeroservice” și 61 de misiuni aero-medicale secundare în cadrul Programului operaţional de cooperare transfrontalieră Republica Moldova-România.

Foto: MS

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!