ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Femeia guvernator din Afganistan care se lupta cu talibanii a fost capturată

14:45 | 20.08.2021 Categorie: Externe

Kabul, 20 aug. /MOLDPRES/. Salima Mazari, una dintre puținele guvernatoare din Afganistan, a fost capturată de talibani, conform informațiilor apărute în The Times of India, citată de Business Insider, preluat de digi24.ro și MOLDPRES.

Times of India nu a precizat, însă, unde și când a fost capturată Mazari. Nadia Momand, o jurnalistă afgană, a anunțat capturarea guvernatoarei pe Twitter și a cerut eliberarea ei.

Mazari, în vârstă de 40 de ani, a fost guvernatoarea districtului Charkint din nordul Afganistanului, o regiune cu o populație de 30.000 de oameni. Ea a devenit celebră pentru opoziția dură pe care a dus-o împotriva talibanilor.

Mazari a recrutat și antrenat populația locală pentru lupta împotriva insurgenților din 2019. Ea a fost numită guvernatoare în 2018, una dintre puținele femei care au deținut un astfel de post în țara recunoscută pentru abuzurile la adresa femeilor. 

„Uneori sunt în biroul meu în Charkint, iar alteori trebuie să pun mână pe o pușcă și să merg la luptă”, spunea Mazari, citată de The Guardian, cu puțin timp înainte ca talibanii să preia controlul asupra Kabulului și întregii țări. 

În prima săptămână din august, jumătate din districtul condus de Mazari se afla deja sub conducere talibană. Mulți dintre cei recrutați de ea erau fermieri care își vânduseră animalele pentru a cumpăra arme.

Foto: npr.org

img21006099

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!