ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dosarul Şor a fost strămutat înapoi la Curtea de Apel Chişinău

08:57 | 21.08.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 21 aug. /MOLDPRES/. După 3 ani și 4 luni de examinare a dosarului la Curtea de Apel Cahul, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a decis ieri strămutarea dosarului de învinuire a lui Ilan Șor înapoi la Curtea de Apel Chișinău, transmite MOLDPRES.

“Este de menționat că fiecare motiv invocat de apărare, luat individual, a fost obiect de examinare al celor 9 cereri anterioare de strămutare, iar CSJ le-a dat aprecierea corespunzătoare, respingând cererile”, indică un comunicat al Procuraturii Generale.

Prin urmare, în premieră, CSJ își motivează decizia printr-o "suspiciune colectivă de imparțialitate, raportat la pretinsele fapte care au întemeiat concluzia" pentru a reîntoarce dosarul în instanța inițială.

Astfel, ajunsă practic în faza de finalizare a judecării cazului, după prezentarea deopotrivă a probelor acuzării și ale apărării, audierii martorilor și examinarea materialelor, instanța de apel din Chișinău urmează să reia examinarea speței de la bun început.

Conform prevederilor legislației procesual penale, examinarea cererii la CSJ se desfășoară fără participarea procurorului.

“Deși, soluția CSJ este irevocabilă, Procuratura Generală dezaprobă modul în care instanța supremă a interpretat normele procesual penale și le-a raportat circumstanțelor de fapt ale speței, or și cea din urmă cerere de strămutare, considerăm că urma a fi respinsă pe motive de repetitivitate”, a conchis sursa citată.

În prezent, Ilan Șor este anunțat în căutare internațională, după ce a fugit din țară în iunie 2019. Dosarul său s-a aflat pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018, iar de atunci au fost amânate zeci de ședințe de judecată.

Foto: deschide.md 

img21006112

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!