ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost aprobat Regulamentul privind selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului

12:16 | 21.08.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 21 aug. /MOLDPRES/. Comisia specială pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului a aprobat, în ședința de ieri, Regulamentul de organizare și desfășurare a concursului. Acesta va fi făcut în baza principiilor transparenței, echității și al competiției deschise, transmite MOLDPRES.

Potrivit documentului, candidatul la funcția de Avocat al Poporului trebuie să întrunească mai multe condiții, printre care vechimea în muncă de cel puțin zece ani și activitate notorie în domeniul apărării și promovării drepturilor omului. De asemenea, candidatul nu trebuie să aibă, în ultimii cinci ani, rezultate negative la testul de integritate profesională.

Regulamentul aprobat prevede că respectivul concurs va fi organizat în două etape: depunerea dosarelor și interviul. La cea de-a doua probă, interviul, pot participa, în calitate de observatori, experți ai instituțiilor publice sau internaționale din domeniul drepturilor omului și reprezentanți ai societății civile.

Membrii Comisiei speciale vor evalua candidații la funcția de Avocat al Poporului, iar primii doi, care au obținut cel mai mare punctaj, vor fi prezentați Parlamentului. Candidatul care a obținut votul majorității deputaților aleși, va fi numit în funcția de Avocat al Poporului.

La 4 februarie curent, Parlamentul Republicii Moldova a încetat mandatul Avocatului Poporului (Ombudsman) înainte de termen și a declarat vacantă această funcție.

Foto: Parlament

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!