ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Economiei a avut o întrevedere cu conducerea Oficiului Viei şi Vinului

16:05 | 21.08.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 21 aug. /MOLDPRES/. Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, s-a întâlnit astăzi cu directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Cristina Frolov. În cadrul întâlnirii au fost abordate subiecte referitoare la situația producătorilor vitivinicoli autohtoni în promovarea exportului de vinuri și divinuri pe piața internațională, cât și identificarea unor noi oportunități de promovare a brandului de țară ”Wine of Moldova”, transmite MOLDPRES.

Părţile au discutat despre delegarea unui reprezentat al ministerului în Consiliul de coordonare al ONVV, ca urmare a modificării Legii viei și vinului, potrivit căreia, consiliul nominalizat a fost completat cu doi membri, unul din partea Ministerului Economiei și unul din partea Ministerului Finanțelor.

Gaibu a declarat că sectorul vitivinicol reprezintă un domeniu strategic pentru economia națională, menționând că Ministerul Economiei este orientat spre eficientizarea proceselor de interacțiune a statului cu producătorii naționali, precum și identificarea piețelor cu potențial real pentru exportul vinurilor. Ministrul a subliniat importanța realizării unor studii pentru a înțelege cererea externă și potențialul obiectiv de export pe tipuri de produse, dar și necesitatea consolidării eforturilor pentru a promova brandul vinicol de țară.
 
La rândul său, Cristina Frolov a trecut în revistă principalele direcții strategice de dezvoltare ale industriei vitivinicole, evidențiind lista țărilor de interes sporit ca destinație de export pentru sectorul vitivinicol; consolidarea capacităților instituționale și protejarea producătorilor locali; necesitatea eliminării practicilor de concurență neloială și asigurarea unui climat concurențial transparent și corect; importanța dezvoltării durabile a sectorului, precum și necesitatea schimbării practicilor de cultivare în vederea asigurării sustenabilității acestuia în condiții de secetă.
 
Oficialii au convenit că este nevoie de acțiuni pragmatice pentru modificarea cadrului normativ aferent sectorului vitivinicol, care ar stimula competitivitatea în rândul producătorilor și ar simplifica procedurile de export, impozitare și certificare. Ministrul Gaibu a arătat deschidere deplină pentru îmbunătățirea legislației în domeniu și asigurarea unui climat de operare economică transparentă și în spiritul economiei de piață libere.

Foto: Ministerul Economiei

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!