ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

O instalaţie de depozitare a deşeurilor nucleare din apropierea Cernobîlului a intrat în funcţiune

18:42 | 21.08.2021 Categorie: Externe

Kiev, 21 aug. /MOLDPRES/. Ucraina a pus în funcţiune o instalaţie provizorie de depozitare a deşeurilor nucleare, nu departe de zona de excludere de la Cernobîl, un eveniment pe care ministrul ucrainean al Energiei l-a calificat drept istoric, informează dpa, preluată de Agerpres și MOLDPRES.

Ministrul Energiei Gherman Galuşcenko a declarat vineri, la ceremonia de inaugurare, că instalaţia va pune capăt dependenţei de Rusia pentru depozitarea deşeurilor nucleare, potrivit unui comunicat al companiei de stat Energoatom.

Costurile anuale pentru transportarea elementelor combustibile uzate în Rusia, în vederea reprocesării, reprezintă echivalentul a aproape 200 de milioane de dolari pe an.

În viitor, instalaţia de stocare va putea depozita elementele combustibile uzate de la trei dintre cele patru centrale nucleare ale ţării. Centrala nucleară de lângă Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, cea mai mare din Europa, are capacităţi proprii de stocare.

Centralele nucleare produc peste 50% din energia electrică a Ucrainei.

De asemenea, ca parte a construirii instalaţiei, care a început în 2017, au fost reparaţi 43 de kilometri de cale ferată.

Explozia unităţii nr. 4 a centralei nucleare de la Cernobîl, în aprilie 1986, este considerată cel mai mare dezastru nuclear din istorie.

Foto: ourworld.unu.edu

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!