ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În 30 de ani de independență, sistemul educațional moldovenesc a evoluat enorm

11:52 | 25.08.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 25 aug. /MOLDPRES/. La 30 de ani de la proclamarea independenței țării, sistemul educațional din municipiu a evoluat pozitiv. Aceasta este una din concluziile Forumului cadrelor didactice din mun. Chișinău, cu genericul „Sistemul educațional municipal la 30 ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova”, transmite MOLDPRES.

În Chișinău s-a desfășurat astăzi Forumul cadrelor didactice la care s-au abordat principalele rezultate și probleme cu care se confruntă sistemul municipal de învățământ. Președintele grupului de lucru pentru elaborarea Strategiei de dezvoltare a educației pentru anii 2021-2030 ,,Educația-2030", Anatol Grimalschi, a declarat că, în cei 30 de ani de independență ai Republicii Moldova “educația a progresat enorm” iar “sistemul municipal de învățământ este motorul dezvoltării sistemului educațional din țară”. “Un sfert din numărul total de elevi și studenți din Moldova învață în Chișinău, de aici și calitatea bună a pedagogilor care activează aici. Este drept că există probleme care țin de salarizarea profesorilor”, a spus Grimalschi. Potrivit acestuia, în noua strategie de dezvoltare a educației pentru perioada 2021-2030 este inclus principiul potrivit căruia salarizarea va fi ajustată la performanțele cadrelor didactice.

La rândul său, șeful interimar al Direcției generale educație, tineret și sport, Adrian Pavaloi, a confirmat că motivațiile financiare reduse au condiționat insuficiența de pedagogi în municipiul Chișinău. “Astăzi în sistemul municipal educațional sunt lipsă 690 de cadre didactice și 237 de reprezentanți ai personalului auxiliar”, a specificat Pavaloi.

Prezent la manifestare, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat că singurul produs de calitate al statului moldovean este capitalul uman iar acesta este produsul sistemului educațional existent. “Problemele din sistemul educațional sunt cruciale și țin de infrastructură, motivație și politici publice. Salariile cadrelor didactice nu sunt motivante pentru alegerea acestei profesii, în pofida acestor probleme produsul rezultat este unul de calitate iar acest lucru este demonstrat de capacitățile înalte ale cetățenilor noștri”, a concluzionat edilul.

img21006213

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!