ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău a fost făcut bilanţul unui program de mediu, finanţat de UE

13:12 | 25.08.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 25 aug. /MOLDPRES/. Soluționarea problemelor de mediu este un exercițiu public în care trebuie să se implice fiecare cetățean în parte - acesta a fost mesajul principal al proiectului ”Îmbunătățirea implementării politicilor publice de mediu prin democrație participativă”. Acesta a fost implementat de către Centrul Național de Mediu, în perioada septembrie 2020-august 2021, în cadrul Proiectului ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și coordonat de Fundația Konrad Adenauer, transmite MOLDPRES.

Urmărind un interes sporit al populației față de problemele ecologice, echipa de implementare a proiectului și-a propus să organizeze o amplă campanie de informare prin care să determine ce lipsește la nivelul cadrului normativ existent, precum și să ofere tinerei generații oportunitățile de afla cum își pot realiza o carieră în domeniul protecției mediului.

”Am organizat consultări publice la care au participat aproximativ 150 de locuitori din diverse raioane: autorități publice locale, specialiști de la instituțiile de gestionare a deșeurilor și a apelor uzate, activiști civici. Am constatat că la nivelul gestionării deșeurilor sunt lacune mai mari întrucât volumul, cantitatea și natura deșeurilor e diferită de la o localitate la localitate. În plus, cetățenii nu întotdeauna conștientizează că serviciile de salubrizare, ca orice alte servicii, costă și că ei, fiind generatori de deșeuri, trebuie să achite un tarif pentru asta”, a relevat Elena Culighin, manager de program al Centrului Național de Mediu.

Pentru a interesa tinerii de domeniul protecției mediului, au fost organizate trei evenimente on-line cu genericul ”Crești Durabilitate”.

”Ne-a bucurat prezența activă a tinerilor la aceste evenimente – peste 250 de participanți – care au avut ocazia să pună întrebări în direct vorbitorilor noștri. Ne-am axat pe trei direcții pe care le considerăm prioritare în domeniu protecției mediului: gestionarea deșeurilor, managementul și protecția resurselor de apă, precum și sursele de energie regenerabilă. Platformele on-line ne-au oferit posibilitatea de a invita experți și studenți moldoveni care și-au făcut studiile și cariera peste hotare”, a afirmat Anastasia Radu, manager de comunicare al Centrului Național de Mediu.

În cadrul proiectului ”Îmbunătățirea implementării politicilor publice de mediu prin democrație participativă” a fost desfășurată o amplă campanie de informare privind utilizarea platformei EcoAlert.md. Acesta este un instrument virtual, elaborat cu sprijinul Suediei, lansat la sfârșitul anului 2020, prin care cetățenii pot depune o sesizare privind problemele de mediu pe care le observă. Serviciul electronic este operat de către Inspectoratul de Protecție a Mediului, iar numărul cazurilor ce se află pe cale de a fi soluționate a crescut grație campaniei de informare.

Foto: Centrul de Mediu

img21006218

img21006218

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!