ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Primăria Chișinău solicită conjugarea eforturilor pentru combaterea ambroziei

19:07 | 25.08.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 25 aug. /MOLDPRES/. Primăria municipiului Chișinău a solicitat autorităților centrale ajustarea cadrului legal și alocarea resurselor financiare pentru raioanele din apropierea municipiului în vederea combaterii ambroziei, transmite MOLDPRES.

Într-o conferință de presă de astăzi, primarul Ion Ceban a solicitat noului Parlament îmbunătățiri legislative care să permită sancționarea proprietarilor pe ale căror terenuri crește ambrozia, întrucât „administrația municipală nu este în drept să amendeze gestionarii de terenuri pe care cresc plantele. Proprietarii și agenții economici sunt doar avertizați”, a menționat edilul.

În același timp, sursa citată a solicitat autorităților guvernamentale să aloce raioanelor învecinate cu municipiul Chișinău resurse finanicare pentru combaterea acestei plante dăunătoare sănătății. “Fondul Ecologic Național nu are resurse financiare pentru combaterea mecanică ori chimică a acestei plante”, a specificat Ceban.

El a spus că în lunile iunie-august, Întreprinderea Municipală „Spații Verzi” a întreprins măsuri de distrugere a ambroziei în 51 de focare mari. Astfel, pe 23 de hectare de teren au fost aplicate substanțe chimice. Pe alte 11 ha au fost distruse prin metode mecanice 96 de focare.

Anual, ambrozia dă bătăi de cap cetățenilor Republicii Moldova. În perioada august-septembrie, polenul de ambrozie, purtat de vânt, provoacă alergii severe. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!