ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un club ingineresc a lansat programul educaţional Academia Agro IT

08:33 | 26.08.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 26 aug. /MOLDPRES/. Clubul Ingineresc Micro Lab a lansat programul educațional Academia Agro IT cu suportul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Moldova, prin intermediul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, care prevede implicarea tinerilor în dezvoltarea proiectelor de integrare a tehnologiilor informaționale în producerea agricolă cu valoare înaltă, transmite MOLDPRES.

Prin programul Agro IT, echipa Clubului Micro Lab își propune să răspundă la un șir de întrebări cum ar fi: ce soluții ar putea genera viziunea unui tehnician și inginer IT într-o problemă de producere agricolă; care sunt limitele colaborărilor intersectoriale, dar cel mai important care îi sunt posibilitățile; cum ar arăta agricultura din Moldova dacă am reuși să schimbăm felul în care o abordăm.

În cadrul Academiei Agro IT vor fi selectați 20 de studenți din ultimii ani de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova și de la Universitatea Tehnică a Moldovei, precum și tineri specialiști practicieni din cele două domenii pentru o provocare intelectuală ce ar putea servi drept punct de pornire în crearea unei noi direcții, neexplorate până acum și anume cea de integrare a tehnologiilor informaționale în producerea agricolă. Durata programului Academia Agro IT este de un an academic, iar recrutarea participanților a început din 23 august  și va rămâne deschisă până la 21 septembrie 2021.

De asemenea, în proiect sunt invitate să participe și companiile agricole, care sunt gata să furnizeze informații din procesul lor de lucru, să adopte și testeze soluțiile inovatoare generate de tineri, pentru a propulsa procesele interne într-o direcție nouă, tehnologică, inteligentă.

Participanții vor lucra în echipe asupra studiilor de caz reale încercând să abordeze problemele dintr-o perspectivă intersectorială cuprinzătoare, combinând cunoștințele din domeniul agronomiei, horticulturii, electrificării, mecanizării agriculturii și cele din domeniul IT, microelectronică și robotică, unde aceștia vor construi cunoștințe transversale pe durata proiectului.

În procesul de dezvoltare a soluțiilor de la identificarea problemei, dezvoltarea arhitecturii și programarea sau integrarea soluției în mediul real de producere agricolă, participanții vor fi instruiți și ghidați de către mentorii programului, experți din domeniu agricol și tehnic.

Clubul Ingineresc Micro Lab asigură programe de mentorship și de încurajare a ideilor inovatoare pentru creșterea comunității de ingineri în Sisteme Incorporate Inteligente cum ar fi Automotive, Robotica, Internet of things, Echipamente Industriale, Elaborare disp Electronice, în Republica Moldova. Micro Lab a reușit să ghideze sute de elevi și studenți pe parcursul activității sale de peste 10 ani, fapt  care i-a clasat pe primul loc în țară la acest criteriu.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!