ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-au împlinit 85 de ani de la nașterea academicianului Eugen Popușoi

11:04 | 26.08.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 26 aug. /MOLDPRES/. Medicul pediatru Eugen Popușoi, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, informează MOLDPRES

S-a născut la 26 august 1936, la Cosăuţi, Soroca. După absolvirea Şcolii Medii Nr. 1 din oraşul Soroca, îşi urmează studiile la Facultatea de Pediatrie a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău (1954-1960). Urmează studiile prin doctorat la Catedra de medicină socială şi organizarea ocrotirii sănătăţii a aceleiași instituţii (1965-1969). În anul 1971 susţine teza de doctor în medicină, iar în 1986 – pe cea de doctor habilitat cu tema „Istoria medicinei și ocrotirii sănătăţii în Republica Moldova”.

A deţinut funcţia de medic-șef al Spitalului Clinic de Copii Nr. 1 din Chișinău (1965-1968). A fost șef al Direcţiei de asistenţă curativ-profilactică a mamei și copilului din cadrul Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova și ordonator al Clinicii Orăşeneşti de Ftiziologie din Chişinău (1968-1972). Concomitent, desfășoară, prin cumul, o activitate didactică și de cercetare la catedră. Din 1972 începe activitatea pedagogică în calitate de lector superior, conferenţiar și profesor universitar.

În perioada anilor 1978-1986, deţine funcţia de şef al cursului de istoria medicinei și curator al Muzeului de Istorie a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău. În 1986 a fondat şi a condus Catedra istoria medicinei. Profesor universitar (1987). A fost decan al Facultăţii de Pediatrie (1987-1999), deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1990-1994). Mai târziu a fost ales șef al Catedrei medicină socială şi management sanitar, funcţie pe care a deţinut-o până la sfârșitul vieţii. Membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei.

Potrivit ”Calendarului Național”, a fost primul dintre ucenicii lui Testemiţanu care a avut curajul să se integreze într-o colaborare internaţională de reformare a sistemului de sănătate. Tematica cercetărilor știinţifice s-a axat pe problemele de sănătate a populaţiei, motivele mortalităţii diverselor categorii ale populaţiei Republicii Moldova. Cercetările lui au servit drept temelie pentru elaborarea noii politici de sănătate a statului. A fost redactor-șef adjunct al revistei „Curierul medical” din Chișinău, membru al Colegiului editorial al „Jurnalului de medicină preventivă” din Iași.

A fost un enciclopedist al istoriei medicinei și sistemului de sănătate publică. Aportul în știinţa medicală s-a materializat în peste 450 de lucrări știinţifico-didactice și metodice, inclusiv monografii. Acestea exprimă o sinteză a subiectelor abordate sub aspect socio-medical, istorico-medical, legislativ și etico-deontologic. Este autorul mai multor lucrări știinţifice: „Valori morale în medicină”, „Handicapul infantil ca problemă medico-socială”, „Organizarea asistenţei narcologice”, „Sănătatea publică și managementul în medicină” etc. Conducător a cinci teze de doctor habilitat și 15 de doctor în știinţe medicale. Om emerit al Republicii Moldova. A fost distins cu Ordinul „Gloria Muncii” și cu Medalia „Meritul Civic”. A decedat la 27 februarie 2001, la Chișinău.

img21006268

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!