ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Parlament a fost inaugurată o expoziție dedicată celor 30 de ani de Independență ai Republicii Moldova

12:30 | 26.08.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 26 aug. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a participat astăzi la expoziția dedicată celor 30 de ani de independență ai Republicii Moldova, organizată în incinta Parlamentului. La eveniment au fost prezenți ambasadori, reprezentanți ai corpului diplomatic, primari, persoane emerite din domeniul culturii și muzicii, relatează MOLDPRES cu referire la Direcția generală comunicare și relații publice a Legislativului.

Expoziția reflectă cele mai importante file ale istoriei declarării independenței Republicii Moldova de acum 30 de ani. Au fost expuse acte originale, unele fiind într-un singur exemplar, care au tangență cu perioada creării și afirmării țării ca stat independent. 

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a precizat că expoziția reprezintă o întreagă generație a celor care au pus bazele Republicii Moldova, iar misiunea noastră este să valorificăm acest tezaur, să păstrăm memoria înaintașilor noștri. „Suntem norocoși de a avea posibilitatea să discutăm cu protagoniștii independenței, care au avut curajul să voteze Declarația – un act de curaj, susținut de sutele de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Zilele acestea de sărbătoare sunt momente cu încărcătură emoțională deosebită. Iar noi trebuie să transmitem această tradiție noilor generații, să explicăm valoarea independenței unei țări. La mulți ani Republica Moldova!”.

Printre documentele vernisate se regăsesc: Declarația din 26 aprilie 2010 – document restabilit după evenimentele din 7 aprilie 2009, include lista deputaților poporului din Republica Moldova din anii 1990-1994, care au votat declarația de independență la 27 august 1990; Imagini cu deputații semnatari ai Declarației  de Independență; Noutățile Sovietului Suprem și ale Guvernului RSSM nr. 1-12, 1990 – Cele mai importante Legi adoptate de Parlamentul Independenței, care au pus bazele unui stat independent; Stenograma ședinței din 27 august 1991 – despre adoptarea Declarației de Independență în Sesiune extraordinară; Proiectul legii pentru ratificarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană și Comunitatea europeană în trei volume.

Expoziția de astăzi face parte din șirul evenimentelor desfășurate de Parlament în contextul celei de-a 30-a aniversări a Independenței Republicii Moldova.

Foto: Parlament

img21006272

img21006272

img21006272

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!