ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-au împlinit 125 de ani de la nașterea oenologului Pimen Cupcea

08:58 | 27.08.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 27 aug. /MOLDPRES/. Astăzi s-au împlinit 125 de ani de la nașterea lui Pimen Cupcea, inginer agronom, profesor, eminent oenolog de la sfârșitul anilor ’50 ai secolului XX, informează MOLDPRES.

S-a născut în 1896, la Lalova, Rezina, fostul judeţ Orhei. Și-a făcut studiile medii la Seminarul de Pedagogie din Ekaterinodar, Ucraina. A absolvit Facultatea de Agronomie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Licențiat inginer-agronom cu mențiunea foarte bine (1931). A activat în calitate de director al Școlii de Agricultură din Cupcui, judeţul Cahul (1928-1934); profesor la Școala de Viticultură de gradul doi din Chișinău (din 1934), ulterior directorul acesteia (1937-1939).

Din anul 1939 exercită funcţia de inspector principal asupra tuturor școlilor de viticultură din Basarabia. În anii celui de-al Doilea Război Mondial a fost trimis la munci silnice în minele de cărbuni din Donbas, Ucraina. Revenit la Chișinău, în 1946-1949 este profesor și director de studii al Școlii de Viticultură, apoi se transferă în industria vinurilor. A ocupat funcţia de director al Laboratorului central Moldglavvino. A fost vinificator principal al Moldovei.

A creat multiple cupaje, utilizând metode tehnologice variate, alege și combină struguri de diferite soiuri. A realizat zeci de experimente și aplicaţii practice. A restabilit tehnologia vinurilor Negru de Purcari (1960) și Roșu de Purcari (1964).

Vinul Negru de Purcari a obținut medalii de aur și argint la diverse expoziţii internaționale, este exportat. Într-un volum memorialistic, fostul președinte al Uniunii Exportatorilor de Vinuri din Republica Moldova, regretatul Gheorghe Cozub, membru corespondent al Academiei de Știinţe a Moldovei, care timp de 2 ani (1963–1964) a activat alături de Pimen Cupcea, aduce o motivare faptului de ce anume Pimen Cupcea a fost ales să cerceteze și să redescopere vinurile de Purcari: „Fiindcă era un om ager, inteligent, nu îi plăceau lucrurile standard și prefera să chibzuiască mult. Ca specialist, era extrem de bun la aprecierea calităţii vinurilor. Era un degustător de excepţie... Nimeni nu putea să-l mintă, când era vorba de vinuri”.

A decedat la 14 martie 1964, la Chișinău.

img21006280

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!