ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu șeful statului polonez

06:55 | 27.08.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 27 aug. /MOLDPRES/. Subiectele prioritate de pe agenda moldo-polonă au fost discutate ieri în cadrul întrevederii Premierului Natalia Gavrilița cu Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, aflat în vizită oficială în țara noastră, a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Șeful Executivului a salutat vizita înaltului oaspete la Chișinău și a mulțumit pentru sprijinul constant și semnificativ oferit țării noastre de către Polonia, în mai multe domenii prioritare: integrare europeană,  gestionarea crizei pandemice prin donarea echipamentelor medicale, dar și asistența oferită de partea polonă în cadrul Programului de Asistență pentru Dezvoltare (Polish Aid).

Premierul a accentuat că integrarea europeană este principala prioritate strategică a Guvernului: „Ne-am angajat să depunem toate eforturile necesare pentru a avansa semnificativ în implementarea Acordului de Asociere cu UE și asigurarea standardelor europene în Republica Moldova”, adăugând că autoritățile se vor concentra pe reforma justiției și combaterea corupției, precum și pe reformele economice și sociale necesare pentru creșterea bunăstării cetățenilor.

Valorificarea potențialului comercial-economic bilateral a constituit un alt subiect pe agenda discuțiilor. În acest context, Premierul a exprimat deschiderea Moldovei pentru promovarea exporturilor de mărfuri moldovenești pe piața poloneză, în condițiile în care Republica Polonă rămâne a fi un partener valoros pentru țara noastră, ocupând poziția de frunte printre țările UE la importul vinurilor moldoveneşti.

La rândul său, Președintele Andrzej Duda a declarat că este gata să ofere ajutor necondiționat Republicii Moldova pentru parcursul său european și pentru edificarea unui stat puternic economic, stabil și sigur în regiune. Acesta a adăugat că Guvernul Poloniei este dispus să ofere asistență pentru reforme în agricultură, securitate, educație și justiție.

Oficialii au menționat că dialogul pe care l-au avut va contribui la impulsionarea cooperării bilaterale în domeniile social, politic, economic și cultural.

Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda se află la Chișinău, în perioada 26-27 august și va participa la evenimentul festiv dedicat Zilei Independenței Republicii Moldova.

Foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!