ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova sărbătoreşte 30 de ani de Independență

07:44 | 27.08.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 27 aug. /MOLDPRES/. Republica Moldova marchează astăzi aniversarea a 30-a a proclamării Independenței, votată de către Parlament pe 27 august 1991. Acţiuni de sărbătoare vor fi organizate la Chişinău și în alte localități ale țării și vor include o serie de evenimente festive, precum şi o paradă militară în centrul capitalei, transmite MOLDPRES.

La festivităţile prilejuite de Ziua Independenţei vor participa mai multe delegaţii oficiale şi oaspeţi de rang înalt, inclusiv trei şefi de stat – preşedinţii României, Ucrainei şi Poloniei. Anterior, autorităţile au dat asigurări că programul de sărbătoare va derula în condiţii de securizare antipandemică şi protecţie epidemiologică, toţi participanţii sunt imunizaţi, iar agenda cultural-artistica va fi redusă, finalizând către ora 17.00.

Programul evenimentelor festive cu ocazia Zilei Independenței va începe la ora 8:30 cu depuneri de flori la monumentul „Maica Îndurerată” și va continua la ora 9:20 - la monumentul „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. La acest moment al festivității vor avea acces doar cameramanii și fotografii acreditați pentru a putea înregistra imagini foto și video. Accesul se va permite până la ora 9:00 cel târziu.

În continuare, la ora 10:00, pe scena din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), va fi inaugurată Sărbătoarea Naţională Ziua Independenței, în prezența conducerii Republicii Moldova și oficialilor externi aflați în vizită în țara noastră: Președintele României, Președintele Ucrainei și Președintele Poloniei. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va avea un mesaj de felicitare, la ora 10:15.

În PMAN, presa, inclusiv reporterii, vor avea acces în baza legitimațiilor de acreditare, în sectorul rezervat jurnaliștilor, situat în stânga Arcului de Triumf cu privirea spre scenă. Jurnaliștii acreditați vor trebui să sosească la fața locului până cel târziu la ora 10:00, astfel încât să reușească în timp optim să treacă toate filtrele de control.

La ora 10:25, în Piața Marii Adunări Naționale, se va desfășura parada militară. În vederea asigurării normelor de securitate, publicul nu va avea acces în PMAN.

Programul festiv va continua cu un spectacol muzical, începând cu ora 10:55, la care vor participa Orchestra de muzică populară a Fraților Advahov și mai mulți interpreți precum Zinaida Julea, Mihai Ciobanu, Surorile Osoianu, „Catharsis”, Maria Iliuț ș.a. În continuare, Cristofor Aldea-Teodorovici Orchestra va susține un recital muzical între orele 13:00-13:30.

În timpul concertului, începând cu ora 11:00, publicul larg și jurnaliștii vor avea acces liber în Piața Marii Adunări Naționale.

Chiar dacă evenimentele se vor desfășura în aer liber, organizatorii solicită tuturor participanților să poarte obligatoriu masca de protecție și să respecte distanța fizică, în condițiile situației epidemiologice.

De la ora 13:30 până la ora 16:00, pe monitoarele LED din PMAN vor fi rulate câteva filme în regia lui Viorel Mardare, un colaj video documentar „MOLDOVA SUVERANĂ” și alte video de scurt metraj privind promovarea imaginii Republicii Moldova.

Cea de-a 30-a aniversare a Zilei Independenței se va încheia seara cu transmisiunea la postul național de televiziune, a unui concert tematic „Moldovă – tu ești Patria mea!”, la care vor participa Orchestra Națională Simfonică și Corul Național de Cameră; Eugen Doga, Iurie Mahovici și Anatol Lapicus, Mariana Bulicanu, Taisia Caraman, Adriana Babin, Aliona Triboi, Cătălin Josan, Pașa Parfeni, Viorel Burlacu și Brio Sonores.

Declarația de Independență a Republicii Moldova a fost adoptată de Parlament la 27 august 1991.

Foto simbol

img21006292

img21006292

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!