ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova este marcată Sărbătoarea Națională „Limba noastră cea română”

04:35 | 31.08.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 31 aug. /MOLDPRES/. Mai multe acțiuni culturale din cadrul celei de-a 32-a ediții a Sărbătorii Naționale ”Limba noastră cea română” se desfășoară astăzi la Chișinău și în alte localități ale țării, informează MOLDPRES.

Potrivit Direcției Cultură a Primăriei municipiului Chișinău, șirul de evenimente festive va începe la ora 09:00, cu o liturghie care va avea loc la Cimitirul Central, din str. A. Mateevici, 11. Scriitoarea și criticul literar, Maria Pilchin va prezenta o pledoarie dedicată poetului Alexei Mateevici, urmată de un recital de poezie cu genericul „Odă limbii române".

Inaugurarea oficială a Sărbătorii Naționale „Limba Noastră" este prevăzută pentru ora 10:00, prin depunere de flori la monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, după care, la ora 10:15, pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, se va desfășura deschiderea festivă a sărbătorii, cu participarea administrației publice locale a municipiului Chișinău și a Uniunii Scriitorilor din Moldova. 

La ora 10:25 va avea loc spectacolul literar-muzical „Umbra unui vis", cu participarea actorului Nicolae Jelescu și a folkiștilor Viorel Burlacu, Maria Mocanu și Victor Buruiană.

În intervalul orelor 11:15-11.45 este planificat tabloul muzical cu genericul „Sfântă ni-i casa", cu participarea „Aldea-Teodorovici Orchestra”.

Între orele 11:45-12:00 va avea loc decernarea premiilor Concursului național „Dictare pentru fiecare", oferite de Primăria Chișinău.

Șirul evenimentelor festive va continua cu prezentarea teatralizată a operei marilor clasici, consacrată limbii române, ora 12:00-12:30, cu participarea Teatrului-laborator „Arta și gândul".

La ora 15:00 la Centrul Expozițional „C. Brâncuși" va fi inaugurată expoziția-concurs de artă plastică contemporană cu genericul „Saloanele Moldovei", ediția a XXXI-a. Tot aici va fi decernat Premiul mare, oferit de Primăria Chișinău.

La ora 16:00 la terasa Uniunii Scriitorilor din Moldova, va avea loc Gala Premiilor Literare „Scriitorii pentru capitală și capitala pentru scriitori". Vor fi decernate premii oferite de Primăria Chișinău.

De asemenea, în intervalul orelor 11:00-13:00 și 15:00-17:00, în sectoarele capitalei, parcuri și scuaruri, vor fi organizate acțiuni și manifestări cultural-artistice consacrate Sărbătorii Limbii Române.

Desfășurarea evenimentelor tematice va fi asigurată cu respectarea măsurilor de prevenire și control al răspândirii infecției COVID-19. De asemenea, pe parcursul zilei, voluntarii Centrului Municipal de Tineret din capitală vor distribui dezinfectant și măști de protecție participanților la evenimentele anunțate.

Din 2011, Ziua Limbii Române este marcată pe 31 august și în România.

img21006339

img21006339

img21006339

img21006339

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!